Apolitični

Znanstvenici Instituta Ruđer Bošković i kolege iz triju država istraživali alge za spas vodenih ekosustava

Znanstvenici Instituta Ruđera Boškovića (IRB) u suradnji s kolegama iz triju država u regiji otkrili su, istražujući alge za spas vodeih ekosustava, da se pod utjecajem povećane koncentracija kadmija stanice alga brane povećanom proizvodnjom određenih proteina vezanih uz fotosintetski pigment klorofil.

Riječ je o projektu “Algal cell biophysical properties as markers for environmental stress in aquatic systems”, a vodi ga dr. sc. Nadica Ivošević DeNardis iz Laboratorija za biogeokemiju mora i atmosfere Zavoda za istraživanje mora i okoliša IRB-a.

Projekt financira Međunarodna višegradska fondacija (IVF), jednogodišnji je to projekt koji je pred samim završetkom jer traje do 31. listopada ove godine. Uz znanstvenike IRB-a na projektu se okupio i međunarodni tim znanstvenika sa češkoga Fakulteta Mehaničkog inženjerstva, mađarskoga Fakulteta Znanosti i informatike Sveučilišta u Szegedu te slovačkoga Fakulteta prirodnih znanosti Sveučilišta Sv. Ćirila i Metoda u Trnavi, priopćio je u ponedjeljak Ured za odnose s javnošću IRB-a.

Znanstvenici su otkrili da se pod utjecajem povećane koncentracija kadmija stanice alga brane povećanom proizvodnjom određenih proteina vezanih uz fotosintetski pigment klorofil. Specifičan odziv prirodne fluorescencije stanica pod utjecajem povećane koncentracije kadmija povezan je s ekspresijom različitih proteina, posebice s proteinima vezanim uz fotosintetski pigment klorofil, što bi moglo predstavljati obrambeni mehanizam stanica kroz proizvodnju energije i antioksidacijsko ponašanje.

Projekt se provodi u skladu sa Strategijom biološke raznolikosti EU 2020, a njegovu važnost u očuvanju regionalne biološke raznolikosti vodenih sustava prepoznala je i Međunarodna višegradska fondacija te ga je financijski podržala.

Cijeli članak možete pročitati na: jutarnji.hr

Foto: Pixabay