Apolitični

Znanstvenici imaju ludu ideju kako spriječiti otapanje “lednjaka sudnjeg dana”

Dok se nastavljaju rasprave o najboljim strategijama za rješavanje problema otapanja ledenjaka, znanstvenici su osmislili zanimljiv plan.

U potrazi za suzbijanjem potencijalnih katastrofalnih posljedica urušavanja ledenjaka, geoinženjeri istražuju inovativne tehnologije. John Moore, glaciolog i znanstvenik geoinženjeringa na Sveučilištu u Laponiji, predlaže jedinstveno rješenje koje uključuje ogromne podvodne zavjese koje se protežu dužinom 100 kilometara. Te zavjese trebale bi spriječiti toplu morsku vodu da dopre do ledenjaka i otapa ga, a Moore je zamislio njihovo usidrenje na Amundsenovo morsko dno, kako bi spriječili protok toplih struja do ledenjaka poput Thwaitesa.

Ledenjak Thwaites, poznat i kao ‘ledenjak sudnjeg dana’, trenutačno je odgovoran za 4 posto globalnog porasta razine mora, jer je izgubio više od 1000 milijardi tona leda od 2000. godine. Potencijalni kolaps Thwaitesa mogao bi dovesti do kaskadnog učinka, podižući razine mora za 3 metra i dovodeći u opasnost 97 milijuna ljudi diljem svijeta.

Cijeli članak možete pročitati na: zimo.dnevnik.hr

Image by AlKalenski from Pixabay