Apolitični

Znamenitosti Dubrovnika – stari grad, tvrđava Lovrijenac, crkva Svetog Vlaha i Orlandov stup!

Stari Grad Dubrovnik

Stari grad vrijedan je dio bogate spomeničke baštine koju čine povijesna jezgra grada sa Stradunom, Kneževim dvorom, crkvom Sv. Vlaha, palačom Sponza, Orlandov stup te zanimljive povijesne crkve, katedrale i gradske uličice. Dubrovnik je riznica i muzej sam po sebi koji je do danas uspio sačuvati sve povijesne građevine i njezine ljepote, brojne barokne, renesansne i romaničke crkve i palače koje su važan dio turističke ponude i predstavljaju nezaobilazna mjesta koja svakako treba posjetiti.
Tvrđava Lovrijenac
Tvrđava se nalazi uz samu obalu, a sagrađena je u 16. st. kako bi štitila grad, tj. njegov morski prilaz. Tvrđavu krase debeli i visoki zidovi na kojima stoji latinski natpis – NON BENE PRO TOTO LIBERTAS VENDITUR AURO, što znači – „Sloboda se ne prodaje ni za svo blago svijeta“. Ova povijesna građevina vrijedno je spomeničko djelo koje u svojoj unutrašnjosti također čuva povijesna zdanja. U unutarnjem dijelu nalazi se kapela i dvorište s cisternom koje danas služi za razne scenske priredbe.
Crkva Sv. Vlaha
Ova crkva simbol je grada Dubrovnika i njezin zaštitinik. Nalazi se u povijesnoj jezgri, a svake godine slavi se dan sv. Vlaha na čijem se slavlju okupljaju Dubrovčani, ali i gosti iz drugih gradova pa i Europe.
Orlandov Stup
Kip s likom ratnika koji potječe iz 15. st., a smješten je na središnjem trgu između palače Sponze i crkve Sv. Vlaha. To je povijesni lik viteza Rolanda koji je navodno Dubrovnik spasio od Saracena, a za vrijeme Dubrovačke Republike bio je iznimno štovan, na čijem se stupu nalazila bijela zastava. Danas je to mjesto velika pozornica Libertas festivala koji se ovdje održava svako ljeto.
Dubrovnik je uz Vas!

D. Šabić