Apolitični

Znameniti Splićani u nekoliko redaka 1. dio

Split je grad povijesti, ljubavi, prirodnih ljepota, športa, grad mediteranskog stila življenja, kulture, gastronomije, a i grad zanimljivih ljudi. U kratkoj priči donosimo po nekoliko redaka o znamenitim Splićanima za koje ljudi i danas kažu da su „splitske legende“.

Marko Uvodić Splićanin (1877.-1947.) – hrvatski novinar i književnik. Pisao je pripovijetke na splitskoj čakavštini, skupljene u zbirkama „Libar Marka Uvodića Splićanina“ i „Drugi libar Marka Uvodića Splićanina“, prikazujući splitski mentalitet i humor „malog čovjeka“.

Vid Morpurgo (1838.-1911.) – hrvatski nakladnik, tiskar, bibliograf, knjižničar. Godine 1860. otvorio je vlastitu knjižaru na današnjem Narodnom trgu, koja i danas slovi za jednu od najstarijih knjižara u Europi.

Zdravka Krstulović (1940.-2003.) – kazališna, televizijska i filmska glumica, široj publici najpoznatija po ulogama Anđe Vlaj’ne u „Našem malom mistu“ i Violete u „Velom mistu“.

Antonio Bajamonti (1822.-1891.) – jedan od najzaslužnijih gradonačelnika Splita. Između ostalog, doveo je pitku vodu u Split, obnovio Dioklecijanov akvadukt, sagradio Teatro Bajamonti, Prokurative, monumentalnu fontanu, lukobran, otvorio prolaz od Peristila kroz Dioklecijanove podrume do Rive.

Izvor: visitsplit.com

Više u kategoriji: povijest, osobe

D. Šabić