Apolitični

Znameniti Drnišanin – Krsto Odak

   by  dmytrok 

Krsto Odak hrvatski je skladatelj i glazbeni pedagog rodom iz Siverića pokraj Drniša. Školovao se u Sinju, Šibeniku i Makarskoj, nakon čega odlazi na teološki studij u München. Po završetku studija obnaša dužnost svećenika u Sinju i Otoku u trajanju od 6 godina. Potom donosi odluku da se želi posvetiti glazbi, napušta svećenički poziv i odlazi na dodatno školovanje na studij glazbe u Prag.
Prvi veliki uspjeh postiže na apsolventskom koncertu s djelom „Sonata za violinu i glasovir”, a njegovo umjetničko stvaralaštvo broji više od 80 numeriranih i drugih opusa. Njegova rana i kasnija djela sadrže folklorna obilježja, a između ostalog pisao je i sakralnu glazbu.
Glavno izražajno sredstvo Krste Odaka bila je melodija, a djela koja je stvorio u velikoj su mjeri obogatila hrvatsku glazbu i kulturu. U njegovom raznolikom opusu pronalazimo orkestralna, komorna, klavirska, glazbeno-scenska i vokalna djela. Glazbena škola u Drnišu, utemeljena 1949. godine, od 1990. g. nosi njegovo ime, kao i drniški tamburaški orkestar utemeljen 1975. godine.

D. Šabić