Apolitični

Zmaj Anđelko pomaže djeci

Zmaj Anđelko pomaže djeci humanitarni je projekt kojim se pomaže djeci pacijentima i djeci u potrebi.

Iza zmaja Anđelka pomaže djeci krije se autor Goran Čučković iz Velike Mlake koji iz vlastitog iskustva zna koliko je zdravlje dragocjeno. Prije tri godine Goran je teško obolio te je sada teško pokretna osoba s invaliditetom. Iako ga vlastiti udovi ne slušaju, Goranova snaga i volja nadišli su fizički hendikep, a želja za pomaganjem bila je produkt slikovnice za djecu Zmaj Anđelko.

Slikovnica „Zmaj Anđelko” je literarno-zabavni i poučni uradak za djecu autora Gorana Čukovića, dok je tekst popraćen zabavnim i vedrim ilustracijama Milice Vezmar Basara. Humanitarna akcija „Zmaj Anđelko pomaže djeci” za osnovni cilj ima prikupljanje donacija za stvaranje i distribuciju slikovnice „Zmaj Anđelko i dugački rep”kako bi se bolesnoj djeci te roditeljima slabijeg imovinskog stanja barem malo olakšao i uljepšao boravak u bolnici. Distribucija slikovnica po bolnicama organizirana je diljem Hrvatske u organizaciji s Crvenim nosevima ili Klaunovima doktorima te organizacijama koje vode brigu o djeci i njihovim pravima. Svaka donacija je dobrodošla kako bi se distribucija slikovnice nastavila te kako bi djeci kojima je pomoć najpotrebnija izmamili osmijeh na licu.

Goran Čučković napominje da humanitarni doprinos razvoju akcije „Zmaj Anđelko pomaže djeci” ne mora nužno biti financijski, već može biti i promotivnog te volonterskog karaktera. Na taj način možete pomoći poklanjanjem slikovnice, širenjem ideje o zmaju Anđelku ili pomaganjem u distribucijskom i idejnom nastanku slikovnice.

Iako i sam teško bolestan, Goran Čučković pronašao je snagu za uveseljavanjem onih kojima je osmijeh teško razvući na licu, a kojima malo radosti u životu mnogo znači. Humanitarna akcija „Zmaj Anđelko pomaže djeci” podsjetnik je da nije uvijek financijska pomoć jedini izbor u trenutcima kada je osobama, a posebno djeci najteže, već da i šarena knjižica može djetetu odvratiti misli od boravka u bolnici. Budite i vi hrabri i snažni poput zmaja i se priključite akciji i poklonite djetetu osmjeh.