Apolitični

Zlato i srebro Zadra…

U sklopu crkve sv. Marije, odnosno njezinog samostana, 1972. godine formiran je reprezentativni postav – Stalna izložba crkvene umjetnosti, i jedna od najvrjednijih izložbi u Hrvatskoj, popularno nazvana „Zlato i srebro Zadra“.

Izložba pod istim imenom koju je 1951. godine inicirao hrvatski pisac Miroslav Krleža prerasla je 1976. g. u stalni postav Stalne izložbe crkvene umjetnosti u sklopu zadarskog samostana benediktinki sv. Marije, jednog od prvih kapitalnih objekata hrvatske kulture. Povodom izložbe Krleža je napisao jedan od svojih najboljih eseja u kojem veliča zadarsko zlato. Na oko 1200 m2 prostora u 8 suvremeno opremljenih dvorana bliješti zadarsko zlato i srebro uz rekonstruirani unutarnji dio starohrvatske crkvice sv. Nediljice iz 11. st., rukopise, skulpture, vezove, tapiseriju, reljefe itd. kao dokaz bogate prošlosti Zadra od 8.-18. st. koji je naročito u srednjem vijeku bio vrlo važno kulturno središte. U relikvijare i kaleže, skulpture, slike i vezove utkane su radosti i nade, strpljenje, patnja i vjera burnih razdoblja ovog kraja.

Čuvarice su ovog neprocjenjivog blaga sestre benediktinke, a neki vrijedni izlošci poput čipke, crkvenog tekstila vezen zlatnim nitima djelo su njihovih ruku. Osobita dragocjenost, draž i važnost izložbenih predmeta u tome je što su oni velikim dijelom rad domaćih poznatih i nepoznatih majstora, ili su čvrsto povezani uz Zadar i zadarsko područje.

Stalna izložba crkvene umjetnosti svrstava Zadar uz bok velikih kulturnih metropola jer samo se u najvećim europskim središtima može na jednom mjestu vidjeti mnogo vrijednih i lijepih crkvenih umjetnina.
Stoga, ljubitelji umjetnosti, povijesti i umjetnina, kada dođete u Donatov grad, svakako posjetite Stalnu izložbu crkvene umjetnosti i uživajte u zlatu i srebru Zadra!

Izvor: TZ Zadar

D. Šabić