Apolitični

Zlatno doba u Zagrebu

Ove srijede, 14. rujna, u zagrebačkoj galeriji Siva prezentirat će se fotografski graffiti zapisi na temu „Zlatno doba”. Kako i sam naziv izložbe nagovještava izložba je posvećena zlatnom dobu zagrebačke grafiti scene i promicanju legalne grafiti subkulture. Program izložbe odvijat će se od 21 sat do 2 sata iza ponoći, a za glazbeni dio programa pobrinut će se DJ Kuna.

Iako je grafiti subkultura često pogrešno uspoređivana s vandalskim činom iscrtavanja zidova i gradskih površina, ona je, u svojim legalnim okvirima, sastavni dio kulture gradskih površina, a svojom „šarenom” gradskom vizurom i scenom grafiti crtača posebno se može pohvaliti i sam grad Zagreb.

Časopis Zagrebfever svoje je prvo izdanje doživio 2007. godine, ali je zbog dugogodišnje pauze izašlo svega pet brojeva. Ponovnim pokretanjem časopisa, ovog puta u online verziji, pokrenuta je i inicijativa zagrebačke grafiti scene u sklopu koje će se u prvom online izdanju predstaviti ilegalni aspekt ovog vida umjetnosti. Zagrebfever do sada je svoje zanimanje temeljio na legalnim i ilegalnim grafiti uradcima, a glavna zamisao mu je da i ostane u tim okvirima. U suradnji s festivalom Reunited, Zagrebfever organizira prezentaciju ilegalnih grafita čija su svojevrsna „platna” vlakovi.

„Zlatno doba”

„Zlatno doba” naziv je izložbe na kojoj će se prezentirati fotografije grafita nastalih na prigradskim vlakovima, kompletno ispunjenim grafitima, a koji su tada bili čista rijetkost.

Cilj izložbe nije promovirati niti prezentirati ponaosob ijednog grafitera niti njihove autorske radove, već prikupiti i prikazati atmosferske fotografije grafiti scene u gradu Zagrebu.

Iz organizacije Zagrebfevera i Reunited festivala pozivaju sve predstavnike tzv. zlatnog doba da podrže akciju i pridruže se ponovnom oživljavanju zagrebačke grafiti scene i postanu dio grafiti povijesti grada Zagreba. Bitno je napomenuti da se ovom akcijom i ponovnim pokretanjem časopisa Zagrebfever ne podržava vandalizam koji se često nepotrebno i nepravedno stavlja uz bok grafiterstvu, već dokumentacija grafita u smislu promicanja subkulture.