Apolitični

Zlatni pir – 50 godina zajedno

U župnoj crkvi sv. Roka u Jesenicama u nedjelju 4. siječnja supružnici Vlade i Katica Tomaš (rođena Rakuljić), uz kumove Ivana Števića i Bartula Rakuljića obnovili su sveti sakrament vjenčanja, baš kao što su učinili i 4. siječnja 1965. godine, kada su se vjenčali.
Poslijepodnevnoj svečanosti koja je slijedila nakon svete mise u starom selu Jesenice, nazočila je mnogobrojna rodbina, prijatelji i znanci, a odužila se do kasno u noć.
Kako nam rekoše slavljenici, život ih nije mazio. Prošli su zaista teške i mukotrpne dane. Gosp. Vlade, se zaposlio u tvornici „Dalmacija“ još 1956., gdje je radio samo 2 godine, da bi potom služio vojni rok u ratnoj mornarici i zatim 10 godina radio u Obalnoj plovidbi Split. Potom pune 22 godine radi u „Jadrantransu“ i svaki dan iz Krila putuje u Split i natrag. Najgore im je ipak bilo početkom 90-ih godina prošlog stoljeća, kada je morao uplaćivati nešto više za zdravstveno osiguranje, da bi 1995. otišao u mirovinu.
– Ubrzo nakon vjenčanja, stigla su i djeca-, priča nam slavljenik Vlade i dodaje – Dok sam ja radio po brodovima, moja žena dizala je našu djecu, brinula se za moju staru majku i na tovarima nosila blokove za gradnju kuće. Uz sve to, bila je i velika kršćanka koja je vjeru prenosila i na našu djecu i po njoj živjela.
I dok je gosp. Vlade radio, njegova supruga Katica dala mu je dva sina, Gorana i Romea i kćerku Nikolinu, koji su im kasnije podarili petero unučadi (Kate, Jure, Vlado, Nikolina i Vladimir), a u slobodno vrijeme bavili su se poslom u polju i uzgajali višnje, vinograd i masline.
Njihovoj svečanosti nazočila su i dva svećenika, župnik župe sv. Roka u Jesenicama don Tomislav Bašić i don Vjenceslav Kujundžić, bivši župnik Jesenica, kao i pjevač Pero Panjković te Ivan Perak, harmonikaš. Zabavljalo se do kasnih večernjih sati…
Tekst i Foto: Davor GRGAT