Apolitični

Zlatni Grgur: Novo strukovno priznanje glazbenicima

Za one koji ne znaju,kažimo kako se 1.listopada slavi kao Međunarodni dan glazbe, a tim povodom u Splitu se dodjeljuje Zlatni Grgur…

U subotu, 1. listopada 2016., s početkom u 19 sati, u splitskoj Gradskoj vijećnici na Pjaci (Narodni trg), a povodom proslave Međunarodnog dana glazbe, održati će se prva dodjela priznanja “Zlatni Grgur” (utemeljenje) u formi svečane akademije uz prigodni nastup Gradskog mandolinskog društva “Sanctus Domnio”, prof. Ivana Božičevića i grupe “Repassage”. Pokrovitelji zbivanja su Grad Split i Hrvatska glazbena unija HGU, donosi portal Dalmacija News.

Zlatni Grgur


– Postoji toliko kolega glazbenika koji rade fantastične stvari, ali o njima se malo zna – rekao nam je Stevo Vučković, te dodao kako je upravo utemeljenje ovakve nagrade jedan od načina kojim se odlični, ali samozatajni glazbenici o kojima se ne govori i ne piše, mogu predstaviti javnosti.
Priznanja će se dodijeliti u nekoliko kategorija:
1. za doprinos glazbenoj sceni grada Splita:
a) “Zlatna Floramye” za žene (pojedinačna ili skupna);
b) “Zlatni akvarel” za muškarce (pojedinačna ili skupna);
2. nova nada glazbene scene grada Splita:
“Zlatni tić”
3. za izniman doprinos glazbenoj sceni grada Splita
“Zlatni Grgur”


Intencija je uspostavljanje strukovnog priznanja za istaknute splitske glazbene umjetnike i ansamble iz područja klasične, jazz i blues glazbe. Za one koji ne znaju,kažimo kako se 1.listopada slavi kao Međunarodni dan glazbe, a čije je obilježavanje potaknuo violinski virtuoz i muzikolog Yehudi Menuhin. Međunarodni dan glazbe slavi se od 1975. Godine.