Apolitični

Zlatko Puntijar – zagrebački ugostitelj, velikog znanja, umjetnosti i tradicije!

Uz glavnu cestu od Zagreba prema Sljemenu smješten je restoran Stari Puntijar. Očuvanje preko 160 godina duge obiteljske ugostiteljske tradicije sada je u rukama Zlatka Puntijara. Uz vlastito parkiralište i veliku ljetnu terasu, u sali restorana ukrašenoj povijesnim slikama, starim oružjem, lovačkim trofejima i starim stropnim i zidnim svijećnjacima može se smjestiti 100 gostiju.
Restoran je početkom 1999. godine temeljito adaptiran, a 2004. proširen. Jednaka važnost koja se pridaje pripravi svakog od specijaliteta domaće i lovačke kuhinje pridaje se i izboru nekog od 100 vrsta vina koliko ih se nalazi u podrumu ovog restorana.
Uz vlastitu vinoteku tu je i poseban prostor za degustaciju vina. Restoran je domaćin mnogih vinskih promocija i događanja. Dio gastro ponude na stolovima Starog Puntijara čine jela od domaćih sušenih kobasica i slanine, čvarci, sirevi, juhe, gračanski lonček, podsljemenski odrezak i šestinska pečenka. Tu su i brojna jela od divljači kao što su pršut od divljači, pečena divlja patka i fazan, srneći medaljoni i medvjedina na žaru te drugi specijaliteti spravljeni po starim receptima. Suradnja s konjičkim klubom i dva konja u štali Puntijara omogućuju gostima dodatnu razonodu.
Kako je nakon adaptacije stari dio restorana ostao slobodan, Zlatko Puntijar je u njemu uredio jedinstveni muzej starih kuharica koje su tiskane ili su korištene na ovim prostorima.
Osim toga, u muzeju se nalaze i razni pribori za spravljanje i serviranje hrane koji su korišteni u Puntijaru. Može se razgledati i veliki broj žitarica i začina. Da ne bi sve ostalo na gledanju, Zlatko Puntijar se dao u izdavačke vode pa je sa svojim kolegama istomišljenicima napravio pretisak prve kuharice na hrvatskom jeziku i nekoliko drugih jako starih kuharica.
Posebno zadovoljstvo, osobna sreća i vrhunska ponuda ugostiteljskog sadržaja, kroz povijesnu, obiteljsku i turističku priču utkano je u prekrasni hotel Puntijar.
Inače, za svoj rad gosp. Puntijar primio je brojna priznanja, među kojima je uzastopno ocjenjivanje Gastronauta o svrstavanju u sto najboljih restorana u Hrvatskoj, nekoliko puta nagrađen je sa četiri „Večernjakove zvjezdice“, dobitnik je i priznanja „Večernjeg lista“ za najbolje autohtono jelo i kao jedan od najboljih restorana u Hrvatskoj. Također, dobitnik je i priznanja Ceha ugostitelja HOK-a, kao i najvećeg priznanja Hrvatske obrtničke komore „Zlatne ruke“ te godišnje nagrade Hrvatske turističke zajednice „Anton Štifanić“ u kategoriji pojedinca.
Uz restoran, Puntijar ima i muzej s najvećom privatnom zbirkom kuharica u Europi, s oko 2.000 naslova. Osim ugostiteljstvom, bavi se i izdavaštvom i do sada je izdao pet vrlo vrijednih knjiga o povijesti hrvatske gastronomije. Sve ovo iskazano, privuklo nas je pa je Terracon news boravio u gostima kod gosp. Puntijara. Vrlo fin, uglađen, dobronamjeran, elokventan s izrazitom memorijom brojnih povijesnih informacija pokazao nam je svoje obiteljsko imanje koje je sa stoljetnom tradicijom, ponudom, umjetnošću, galerijom, muzejom , vinotekom, restoranom sigurno jedinstveno u svijetu.
Stari Puntijar
168. godina obiteljske ugostiteljske tradicije
Gračanska obitelj Puntijar čije se ime po prvi puta u starim listinama spominje još u šesnaestom stoljeću
(1581. g. Lovro Punthiar) jedna je od rijetkih koje se mogu pohvaliti tako dugom obiteljskom tradicijom.
Ivan Puntijar prapradjed današnjeg vlasnika Zlatka Puntijara, 1838. godine u Gračanima otvara prvu gostionicu i dućan. Kroz sve te godine pa do današnjih dana Puntijari su dočekivali i ugošćavali svoje goste.
ZAGREB, GRAČANSKA CESTA 65
Tel.01/4675-600, 4675-500
Zabilježili smo uistinu posebnu priču s mnoštvo prekrasnih i zanimljivih fotografija, video isječaka, a sve zahvaljujući gosp. Zlatku Puntijaru…………….

Više u kategoriji: Ugostiteljstvo

D. Šabić, mag. nov.