Apolitični

Zlarinsko lito ispunjeno koraljima i kulturnim sadržajima

Ljeti na Zlarinu ne manjka kulturnih sadržaja i manifestacija zbog ovdašnjih ljudi koji su sposobni dovesti poznate osobe i organizirati kulturne i glazbene sadržaje. Uz podršku turističke zajednice ovog privlačnog mjesta kreću brojna događanja kao što su izložbe, likovne kolonije, škola čakavštine, tradicionalna zlarinska fešta Srdelada, brojne dječje likovne, glazbene i dramske radionice te u sklopu istog projekta priprema se finalna predstava na Trgu Leroj.

Ova predstava ima brojnu publiku jer je specifična zbog toga što uz otočku djecu, sudjeluju i odrasli pod vodstvom nekih od najpoznatijih hrvatskih glumaca, pjevača, slikara i ostalih poznatih osoba iz kulturnog života Hrvatske. Sada je već postala i tradicija da svjetski poznati violinist Orest Shourgot u crkvi Marijina Uznesenja svake godine izvodi dobrotvorni koncert klasične glazbe na kojem se traži stolica više kako bi cijeli događaj polučio odličan i humanitaran rezultat.
Posebna zlarinska priredba ovog ljeta nosi naziv „Ispraćaj koraljara“ kao čuvara višestoljetne tradicije na Jadranu. Ovim činom prikazuje se običaj ovdašnjih predaka uz još neke zanimljive popratne sadržaje poput filma „Princeza koralja“, zatim pranje robe na bunaru „Veulja“, i drugi stari običaji. Cijela atmosfera uz brojne turiste upotpunjena je pjesmom i plesom članova KUD-a Vrulja i gostiju.

Ova priča o koraljima duga je već 6 stoljeća i ovim prikazom Zlarinjani čuvaju svoju baštinu i običaje, tradiciju svojih predaka. Zato ovaj prekrasan otok zovemo Otokom koralja, a kada još dodamo masline, ribu, vinovu lozu i vrhunsko vino, popularnu brudetijadu, svaki gost vrlo dobro zna zašto je za odmor odabrao upravo ovu turističku oazu Jadrana. Koralji, tradicija i običaji i dan-danas žive na dobrobit otočana i njihovih gostiju.

Više u kategoriji: Turizam; Kultura

Foto: tz-zlarin.com

D. Šabić, mag. nov.