Apolitični

Zlarinski 3D printer osvojit će svijet!

Kad smo tamo negdje 2015. godine pisali o tome kako je na Zlarinu proizveden prvi 3D printer u “domaćoj” proizvodnji u cijeloj regiji, sve je to izgledalo kao neka fantastična priča jer 3D printeri nisu bili čak ni previše poznati u široj javnosti.

Tada je to proizvela tvrtka “Darko strojevi”, odnosno dvojica zlarinskih suradnika, dr. Darko Gojanović i Goran Jeličić. Darko Gojanović, doktor znanosti i do mirovine sveučilišni profesor, s velikim dijelom radnog staža u Silicijskoj dolini, a u mirovini neko vrijeme predavač na Splitskom sveučilištu (PMF), u Jeličiću je našao odličnog suradnika, a kako su se počeli baviti razvijanjem 3D printera uz pomoć fondova EU-a, osnovali su novu tvrtku “Zlarin strojevi”. Bave se i robotikom i automatizacijom, i da ne bi bilo zabune oko imena tvrtke – sve se to zaista i radi na Zlarinu!

A sada, naša kompanija “Zlarin strojevi” uz pomoć EU novca razvila je jedinstvenu tehnologiju printera koji koristi dva ili više mostova, a svaki most ima jednu glavu za printanje. To znatno ubrzava printanje i posao završava u dva puta kraćem vremenu od bilo kojeg drugog printera na svijetu! Na primjer, u našem printeru s dvije glave model auta koji bi se printao dva dana, isprinta se u jednom danu.

Ista se tehnologija, govori dr. Darko Gojanović, može primijeniti na printere većih dimenzija u koje se može smjestiti i više mostova s više glava za printanje.
– Dakle, printer s N mostova mogao bi obaviti posao u N kraćem vremenu i to je njegova golema prednost.

Cijeli članak možete pročitati na: sibenski.slobodnadalmacija.hr

Foto: Pixabay