Apolitični

ŽK Split: Strukovna grupacija trgovine motornim vozilima i dijelovima

ŽK Split: Strukovna grupacija trgovine motornim vozilima i dijelovima 

HGK ŽK Split: Strukovna grupacija trgovine motornim vozilima i dijelovima o novom izračunu Posebnog poreza na motorna vozila, sustavu tehničkih pregleda motornih vozila te djelovanju sustava pristupa podacima za popravak i održavanje vozila

U petak, 10. veljače, s početkom u 12 sati, u HGK Županijskoj komori Split, Strukovna grupacija trgovine motornim vozilima i dijelovima pri ŽK Split održala je svoju drugu sjednicu na kojoj se raspravljalo o novom Zakonu o posebnom porezu na motorna vozila, sustavu tehničkih pregleda motornih vozila te djelovanju sustava pristupa podacima za popravak i održavanje vozila.

Preliminarni izračuni, prema novom Zakonu o izmjenama i dopunama PPMV-a, pokazuju da će većina novih osobnih vozila poskupjeti. Udruženje trgovine motornim vozilima pri HGK uputilo je nadležnima brojne prijedloge vezane uz izmjene Zakona budući da je nađeno kako su postavljeni potpuno nerealno niski pragovi za početak obračuna PPMV-a.

Cjelokupna zainteresirana struka na vrijeme je dostavila prijedloge korekcija, kao i već gotove modele oporezivanja bazirane isključivo na CO2 komponenti s jasnim definicijama i izračunima koji su vodili računa kako o fiskalnoj tako i o socijalnoj, ekološkoj i sigurnosnoj komponenti.

Nažalost, prihvaćen samo je manji dio od svih prijedloga, podržan i od strane pomoćnika direktorice Sektora za trgovinu HGK, Hrvoja Pavera, koji navodi: ‘‘Značajnijem oporavku prodaje novih vozila doprinijela bi manja penalizacija prilikom uvoza vozila od dosadašnje, koja u RH iznosi od 30% do 60%‘‘.
Trgovce novim motornim vozilima očekuje zahtjevna godina s neizvjesnim rezultatom, a i pad rabljenih vozila se očekuje za 50%.

Promjenom Zakona o sigurnosti prometa na cestama iz prosinca 1992. došlo je do značajnih promjena kada su svi poslovi, stručni i tehnički, preneseni na društvo Centar za vozila Hrvatske (CVH).

Temeljem zaključka mjerodavnog tijela kako ista pravna osoba ne bi smjela vršiti tehnički pregled vozila i istovremeno imati javne ovlasti, Strukovna grupacija trgovine motornim vozilima i dijelovima pozvala je predsjednika Uprave CVH-a, Davorina Pavlovića i pomoćnika Uprave za tehničke poslove CVH, Gorana Pejića da prezentiraju poslove i ovlasti CVH-a. Isti su istaknuli kako tehnički pregled nije tržišna kategorija, unatoč različitim tumačenjima.

Snažne promjene u autoindustriji su se odrazile i na promjene u industriji servisiranja i popravaka vozila.

Predsjednica Grupacije trgovine motornim vozilima i dijelovima, Jasenka Perić, ujedno i aktivni član Hrvatske udruge auto struke (HUAS), kao nacionalne organizacije koja okuplja poduzetnike iz branše popravaka i održavanja automobila i ostalih srodnih zanimanja auto struke, predstavila je novosti i daleko bolje uvjete za poslovanje iste Grupacije po osnovu iskustva iz zemalja EU. U Europskom parlamentu u tijeku je donošenje novog zakona kojim će se nastojati otkloniti strukturalne nedostatke iz prošlih razdoblja, tako što će nivelirati postojeća prava iz kojih proizlaze pozitivni ili negativni poticaji za konkurentnost cijelokupne neovisne branše za popravak i održavanje motornih vozila.

S obzirom na svesrdnu podršku ŽK Split u poticanju i očuvanju slabašne, ali perspektivne industrije prvenstveno servisiranja i popravaka vozila, te podjednako važne trgovine vozilima i rezervnim dijelovima, procijenjeno je kako je pravi trenutak upoznati Strukovnu grupaciju sa iskustvom kolega iz EU, koji se već duže vrijeme uspješno nose s nadolazećim izazovima.