Apolitični

ŽK Split: Strukovna grupacija posrednika u prometu nekretnina

ŽK Split: Strukovna grupacija posrednika u prometu nekretnina

HGK ŽK Split: Strukovna grupacija posrednika u prometu nekretnina aktivna u davanju prijedloga i mišljenja za izmjene i dopune Zakona o posredovanju u prometu nekretnina

U petak, 3. veljače u 12 sati, u ŽK Split, Strukovna grupacija posrednika u prometu nekretnina pri ŽK Split održala je 9. sjednicu na kojoj se raspravljalo o skorim izmjenama i dopunama Zakona o posredovanju u prometu nekretnina.

Predsjednica Grupacije, Jasminka Biliškov je istaknula da su promjene navedenog zakona nužne u domeni zaštite poslovanja ovlaštenih posrednika u prometu nekretnina, posebno u dijelu suzbijanja i kontrole neregistriranih i ilegalnih agencija te otežane naplate posredničke provizije. Zbog toga je potrebno korigirati odredbe zakona kojima se definira ugovor o posredovanju na način da se, osim ugovora, priznaju i ostalih dokazni materijali (e-mail dopisivanje, sms poruke i sl.), a sve s ciljem lakše realizacije cjelokupne kupoprodajne transakcije na zadovoljstvo klijenata i posrednika.

Posrednici u prometu nekretnina također upozoravaju na nelogičnost i potrebu dopune pojma ”nalogodavac” u zakonu, tako da se, ovisno o tome tko angažira ovlaštenu agenciju, napravi razlika između ”nalogodavca prodavatelja” i ”nalogodavca kupca” zbog različitosti referentnosti i obveza.

Kod kaznenih odredbi svakako bi trebalo uvesti kategoriju ”opomene” kod prvog prekršaja, te se kazne za obrte i za trgovačka društva trebaju izjednačiti.

Članovi Grupacije svoje prijedloge izmjena i dopuna Zakona o posredovanju u prometu nekretnina dostavit će Udruženju poslovanja nekretnina HGK, radi daljnjeg postupanja prema Ministarstvu gospodarstva, a sve s ciljem zaštite i opstojnosti digniteta struke posredovanja u prometu nekretnina.