Apolitični

U ŽK Split održan okrugli stol ”Split 2020: Vizija grada budućnosti kroz Smart City inovacije”

U ŽK Split održan okrugli stol ”Split 2020: Vizija grada budućnosti kroz Smart City inovacije”

Stotinjak predstavnika dalmatinskih IT tvrtki, znanstvene zajednice, lokalne i regionalne samouprave te ostalih zainteresiranih za temu sudjelovalo je na okruglom stolu ”Split 2020: Vizija grada budućnosti kroz Smart City inovacije”, koji je u ponedjeljak, 27. ožujka, održan u Županijskoj komori Split u organizaciji komorske Strukovne grupacije za informacijske tehnologije i splitske tvrtke Innovatio Proficit d. o. o.
Cilj je stola bio otvoriti raspravu na temu vizije budućeg razvoja Splita kroz Smart City rješenja te dati buduće smjernice implementacije.
”Hrvatska gospodarska komora je prepoznala važnost IT sektora kao jednog od najperspektivnijih segmenata hrvatskog gospodarstva te je okupila IT tvrtke kroz Udruženje za informacijske tehnologije na nacionalnom i Strukovnu grupaciju na županijskom nivou, sudjeluje u niz IT projekata, organizira nastupe naših informatičkih tvrtki na inozemnim sajmovima kao i stručne skupove poput ovog”, rekla je otvarajući okrugli stol potpredsjednica HGK za graditeljstvo, promet i veze i v.d. predsjednica ŽK Split, Mirjana Čagalj.

Informacijske tehnologije prisutne su u svim djelatnostima i bez njih je nemoguće zamisliti današnji život i rad. Stoga je težnja modernog grada, kakav želimo da bude i Split, upravo realizacija ovakvih projekata.
Predstavljajući projekt Split Smart City, njegovi pokretači Ante Matijaca i Mateo Perak, direktori tvrtke Innovatio Proficit d.o.o., istaknuli su važnost i mogućnost uključivanja svih IT tvrtki kako bi zajednički realizirali ovako velike i važne projekte za grad Split a time, u konačnici, otvorili i nova radna mjesta.
Primjer dobre prakse pametnog parkinga prezentirao je Marko Bartulić, direktor tvrtke Parking Split d.o.o.
Zoran Civadelić iz Ericsson Nikola Tesle d.d. predstavio je nekoliko globalnih primjera Smart City rješenja u kojima je Ericsson sudjelovao, te je naglasio da Ericsson Nikola Tesla želi biti uključen u razvoj Splita kao smart grada pri čemu su otvoreni za suradnju s lokalnim i manjim tvrtkama.
Predstavnici Splitsko-dalmatinske županije, Anđelko Katavić i Vicencije Biuk predstavili su aktivnosti i projekte u kojima sudjeluje Županija (poput Intermodala, Solutiona i AlterEnergy…), te su upoznali nazočne sa širokopojasnim internetom kao temeljem infrastrukture za Smart City inovacije i modelima poticanja istraživanja, razvoja i inovacija.


Tema skupa privukla je i neke od kandidata za gradonačelnika Splita, Andru Krstulovića Oparu, Aidu Batarelo, Marijanu Puljak i Roberta Pauletić, koji su u osnovnim crtama iznijeli svoje viđenje Splita kao smart cityja.
Poruka sa skupa je da je nužno definirati strategiju za budući pametni grad te stvoriti platformu na kojoj će se u realizaciji takvoga grada povezati svi koji rade na pametnim inovativnim rješenjima. U konačnici to će značiti kako podizanje kvalitete života građana tako i dodatnu vrijednost gradu na turističkoj karti svijeta, koju će mu donijeti pridjev smart.