Apolitični

ŽIVOTNA PRIČA SKROMNOG ZAGORCA KOJI JE POSTAO NAJVEĆA SENZACIJA PORINA

Nikola Vranić, profesor engleskog jezika u osnovnoj školi i kantautor iz sela Jakuševec pokraj Zaboka, najveće je iznenađenje ovogodišnje dodjele Porina

Od pet nominacija koliko je imao na 27. Porinu, 31-godišnji glazbenik Nikola Vranić poznat pod umjetničkim imenom J.R. August osvojio je čak tri nagrade. Pa premda je najveći uspjeh na ovogodišnjoj dodjeli tih prestižnih glazbenih nagrada ostvario Urban & 4 sa suradnicima, s pet Porina, najveća senzacija te večeri postao je 31-godišnji kantautor iz sela Jakuševec.

Jer ne samo da je J.R. Augustu gotovo očekivano pripao Porin za novog izvođača godine, nego je njegov debitantski album “Dangerous Waters” osvojio i onu najprestižniju nagradu – Porin za album godine, a konkurenciju je pomeo i u kategoriji najboljeg albuma alternativne glazbe. Nakon prvog osvojenog Porina, onog za novog izvođača, Vranić se donekle našalio da više i nije tako mlad, no kad je doznao da je Porin osvojio i za album godine, iskreno je priznao da je “osupnut”.

– Što dalje? Što se tiče novih albuma, imam ih već deset spremnih, to je najmanji problem. Uglavnom, zbog korone su nam otkazani nastupi u Europi pa još ne znamo što će biti s tim, ali svakako idemo s dva albuma koji su u pripremi. Jedan je ‘Live in HGZ’ koji smo svirali u veljači, a drugi kompilacija tri prijašnja EP-a. No daleko sam još od svog životnog cilja da mogu živjeti isključivo od glazbe. I dalje sam u Zaboku, živim u obiteljskoj kući, vozim stari auto i nemam niš’ para. Jedini luksuz su mi odlasci u Gorski kotar koji me napune energijom i mirom.

Da mogu, istog trena bih se preselio onamo. Ipak, puno mi je lakše otkad imam diskografsku kuću iza sebe. Važno mi je bilo zadržati slobodu, biti i dalje ‘sam svoj majstor’. Mislio sam da se Croatia Records neće moći uklopiti u moja očekivanja, niti ja u njihova. No, pokazalo se da sam bio u krivu jer smo se dogovorili nakon samo tri sastanka. Nadam se da će se ta suradnja odraziti i na produkcijske uvjete mojih sljedećih albuma.

Cijeli članak i video spotove možete pronaći na: jutarnji.hr

Foto: Pixabay