Apolitični

Živopisno predavanje o ženama u usmenoj književnosti i djelima Luke Botića

 

Živopisno predavanje o ženama u usmenoj književnosti i djelima Luke Botića kroz podnaslov ŽENE JUČER, DANAS, SUTRA zaokupilo pozornost kod mnogih koji su s pozornošću slušali predavanje.
„Usmena književnost i žene koje su rekle NE“ bila je tema predavanja koje se u sklopu 7, Dana Luke Botića, u četvrtak održalo u lukšikom dvorcu Vitturi.
Predavanje je održala dr.sc. Ivana Odža, koja je kroz cijeli niz primjera pokazala kako su povezane usmena književnost i „drugačije“ žene, ali i dala osvrt na ženske likove u djelima Luke Botića.

Živopisno predavanje o ženama


– Žene su glavni akteri usmene književnosti, one imaju dominantniju ulogu nego muškarci, iako je tradicijski kodeks usmene književnosti patrijarhalan. Žene se pojavljuju u svakom obliku usmene književnosti i u svakom segmentu i aspektu ženstva, poput majčinstva, djevojaštva… Zanimljivo je, budući da je usmena književnost tradicijski obilježena, očekujemo u njoj žene koje su se prilagodile tom sustavu tradicijskih vrijednosti, međutim postoje brojne žene koje su se suprotstavile tradicijskom kodeksu, pozitivno ili negativno. Među njima govorimo i o ženama koje fizički zlostavljaju svoje supružnike i nakon toga ne rade neko koristan rad već odlaze na zabave, majkama koje su okrutne prema svojoj djeci pa i planiraju njihovo ubojstvo, ženama koje se verbalno suprotstavljaju svojim muževima, ženama koje ne oplakuju svoje muževe, ženama ratnicama, superiornim ženama, onima koje se suprotstavljaju obiteljskim očekivanjima, a uspijevaju čak suprotstaviti se i vragu – kazala je ove večeri Ivana Odža.

Luka Botić izimno je vezan za usmenu književnost, dobro ju je poznavao i koristio u svojim djelima. Žene u djelima Luke Botića često postaju glavni likovi, naravno, žene koje se suprotstavljaju, poput zaljubljivanja u čovjeka druge vjeroispovijesti ili klasne pripadnosti. No značajka Botićevih djela je da završavaju tragično, a te žene ne uspijevaju realizirati svoju ljubav ili drugo čemu su se suprotstavljale – navela je predavačica o vezi Botića, usmene književnosti i žena koje su rekle NE.
Ovoj večeri nazočile su, među ostalim i žene iz javnog i političkog života Hrvatske, nekadašnja predsjednica udruge žena HDZ-a „Katarina Zrinski“ te sveučilišna profesorica Marija Boban i nekadašnja pomoćnica ministra obrazovanja te SDP-ova saborska zastupnica Sabina Glasovac.
Na poziv predsjednika Udruge za revitalizaciju sela Opor – Botići, Jurice Botića, kratko su se obratile publici te govorile o današnjem položaju žena na poslovnom te političkom polju.

– U akademskoj zajednici nema podjela po spolovima, isključivo ovisite o vlastitoj sposobnosti, volji i podršci obitelji. Uvijek želim potaknuti mlade žene da se obrazuju, jer uvijek je znanje i obrazovanje te na rad na sebi, ključ napretka – kazala je, između ostalog Marija Boban, naglasivši kroz šalu, kako je ona unatoč doktoratu i uspješnosti u poslu kod kuće supruga i majka i da se jednostavno zna „tko je za usisivačem“.

– Ženama u politici danas je bolje nego prije desetak i više godina, ali su još uvijek slabije zastupljene, iako ih u životu ima za dva posto više nego muškaraca. Postoji jedan citat koji kaže: „kada je malo žena u politici onda politika mijenja žene, a kada je više žena u politici onda žene mijenjaju politiku“. Žene u politiku donose drugačiji pristup temama jer su temeljitije, emocionalno osjetljivije – konstatirala je Sabina Glasovac te ustvrdila kako su žene rijetko ministri, ali da muškarci ipak znaju kvalitetu žena pa su žene često pomoćnice ministara i desna ruka muškim kolegama.

O ženama nekada i danas, ove je večeri kratko publici govorila i nekadašnja ugledna profesorica na Ekonomskom fakultetu u Zagrebu i nekadašnja predsjednica Saborskog povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa, Deša Mlikotin Tomić.

Kao što smo i najavili, 7. Dani Luke Botića nastavljaju se ovog vikenda programom u Đakovu.