Apolitični

Živogošće – živi za goste , dobre ljude

Na južnom dijelu Makarske rivijere u podnožju Biokova smješteno je Živogošće. Sastoji se od tri manja, međusobno udaljena naselja – Porat – Mala Duba – Blato, smješteni uz obalu i starih zaselaka uz staru cestu. Živogošće je naseljeno od ilirskih i rimskih vremena, o čemu svjedoče ilirske gomile /grobovi/ na vrhu brda Suzine i ostaci vila rustika u Maloj Dubi i Blatu.
Ulazimo li dublje u povijest ovog sjajnog obalnog kraja upoznat ćemo uistinu neke fantastične zanimljivosti. Poznati Licinijanov epigram iz 474. g. sastavljen od 16 latinskih heksametara – najljepši primjerak klasične literature – uklesan u živoj stijeni iznad izvora Pokrivenice na obali mora. Njime rimski kvestor Licinijan slavi izvor «slatke vode», koja i sada tamo teče.

Kao naselje Živogošće se prvi put spominje sredinom 13 st.

Živogoški franjevački samostan, utemeljen 1616. godine, bio je više stoljeća središte duhovnog života i pismenosti ovog kraja, s bogatom bibliotekom i vrijednim umjetničkim djelima.
Sadašnji oblik mjesto dobiva zadnjih četrdesetak godina kada započinje i znatniji razvoj turizma na ovim područjima, to nam potvrđuje direktor turističke zajednice općine Živogošće Mate Brajković koji zadovoljan ističe kako je ovogodišnji dio turističke sezone u dolascima i noćenju povećan za 3-4 % što nas ohrabruje, a i najave za rujan i listopad s lijepim vremenom za više nego dobre te očekujemo kako će ova turistička godina na području Živogošća biti rekordna. Od gostiju najviše nam dolaze češki turisti potom poljaci, francuzi , a ima i nešto njemaca kaže gosp Brajković. Gosti kod nas uživaju u ribarskim večerima svakog utorka, jede se tradicionalna dalmatinska kuhinja i organiziramo svakodnevno izlete prema Hvaru, Braču i Korčuli.

Prirodne ljepote maslinika i borove šume, koji su se nadvili nad sitno šljunkovite plaže, 6 km međusobno povezanih plaža, čisto i nezagađeno more, a sve to smješteno u podnožju visoke planine, vrh Sutvid 1155 m, daje turistima poseban ugođaj i užitak boravka.Postoji puno mogućnosti za bavljenje sportom i rekreaciju, zahvaljujući idiličnom položaju mjesta, uz samu obalu mora u podnožju velebne planine Biokovo. Uz niz sadržaja na sportskim terenima poput tenisa i boćanja, tu su i biciklistička i planinarska staza, a popularni su i sportovi na moru.Ljubitelji romantičnih šetnji odabrati će šetnicu uz more u obližnjoj Podgori, dok će avanturisti radije uživati uParku prirode Biokovo sa svojim poučnim stazama. Tu su također i dvije manje lučice za prihvat i vezivanje nautičara.

Izvor: Wikipedia

D. Šabić, mag.nov.