Apolitični

ŽIVITE U GRADU I IMATE DJECU? Izloženost prometnom zagađenju zraka u ranoj dobi može rezultirati strukturnim promjenama mozga

Snimke mozga 12-godišnje djece pokazalo je smanjenu debljinu moždane kore i smanjeni volumen sive tvari kod onih koji su u prvoj godini života živjeli na udaljenosti manjoj od 400 metara od velikih prometnica, prema radu objavljenom u medicinskom časopisu PLoS ONE.

“Poruka koju se može izvući jest da je važna kvaliteta zraka koji udišemo, posebno za našu djecu”, kaže voditelj istraživanja Travis Beckwith iz dječje bolnice Cincinnati u Ohaju.

“Pitanje na koje još nismo odgovorili je znače li ti rezultati da se mozak ne razvija odgovarajuće ili znači da stanice mozga odumiru zbog izloženosti. Ako se radi o razvojnom problemu moguće je da se mozak može premrežiti sam i to kompenzirati. Ako postojeće stanice odumru promjena funkcije može biti izraženija i moguće trajna”.

Novo otkriće potvrđuje ono što je u ranijim istraživanjima zapaženo, kaže Darby Jack sa sveučilišta Columbia u New Yorku.  On dodaje da su druga istraživanja utvrdila da djeca izložena najvećim razinama zagađenja imaju slabije rezultate na standardiziranim testovima.

Cijeli članak možete pročitati na: net.hr

Foto: Pixabay