Apolitični

Živi „živi muzej“ Splita

Split u turističkom smislu živi 365 dana, a vidljivo je to iz povećanih napora pri ulaganju u kulturu, turizam, manifestacije, zabavu i sve druge aktivnosti koje luče pozitivne rezultate i samim tim privlače znatno veći broj gostiju u odnosu na protekle godine. Jedna od brojnih turističkih ponuda u Splitu je i vrlo atraktivna izvorna antička i rimska scenografija koja oslikava život u vrijeme cara Dioklecijana. Tom prilikom poznati glumci bivaju odjeveni u tadašnje ruho, uključeni su i statisti, a najviše uživaju turisti koji sve to pomno bilježe foto aparatima i uhvatili starorimski ugođaj u Splitu 21. stoljeća.
Živi splitski muzej nudi vam i samog cara, potom patricije, senatore, vojnike, plebejce, robove, ali i gladijatore. Svi oni zajednički stvaraju scenografiju, pravi „živi muzej” koji je već postao vrhunska splitska turistička atrakcija budući da sudionici izvode predstave utemeljene na pravim povijesnim pričama.
Dodajmo još i to da svaka mala predstava potraje do petnaestak minuta, a svakodnevno je možete pogledati u središtu grada na bedemu Cornaro tik pored kipa velikog Grgura Ninskog i splitske Galerije umjetnina, nasuprot Zlatnih vrata povijesne Dioklecijanove palače. Neka vas živi muzej Splita vrati u stara antička vremena, bar nakratko. Uživajte.

Više u kategoriji: turizam, povijest
D. Šabić, mag. nov.