Apolitični

Žive slike Muke Isusove u Imotskom – jedinstven susret Boga s čovjekom

Korizma je. Preispitivanje svoje nutrine, nas u nama, za dobro drugome, bližnjemu svome. S približavanjem Velikog tjedna i Cvjetnice te obnove slika ulaska Isusa u Jeruzalem, Imoćani na jedan osebujan način očekuju te dane. U pripremi je sedamnaesti po redu prikaz Živih slika Muke Isusove po ulicama i trgovima Imotskog. Jedinstven je to prikaz susreta Boga i čovjeka, jedinstven po mnogo čemu, ne samo u Hrvatskoj, već i u svijetu. Još tamo 1998. godine tadašnji gvardijan samostana franjevaca u Imotskom, fra Ante Babić, u suradnji s nekolicinom Imoćana sklonih kazališnoj umjetnosti, odlučiše na Cvjetnicu upriličiti slike Muke Isusove u okružju stolne imotske crkve. Posljednja večera, Getsemanski vrt, suđenje Isusu, Križni put, te konačno razapinjanje i Smrt Isusova. I uspješe.

Fra Anti se Imotski uvijek svojim vizurama pokazivao Jeruzalem u malom. I tako iz godine u godinu sve do ove Cvjetne nedjelje. Sedamnaesti put. Žive slike Muke Isusove u Imotskom definitivno su nešto što nema niti jedna sredina. Više od 400 kostimiranih glumaca amatera, Grad na gori u smiraju Cvjetne nedjelje preobliči se u biblijski Jeruzalem. Franjevački vrt uz župnu crkvu scena je na otvorenom za Posljednju večeru, potom i scene Getsemanskog vrta. Nakon toga uskim kamenitim uličicama Isus odlazi na suđenje Pilatu.Tada jedan od najljepših imotskih trgova, onaj uz gradsku fontanu postane sudnicom. Rimski vojnici, židovski svećenici, Pilat i mnoštvo, mnoštvo naroda što u grobnoj tišini prati svaku scenu. Potom Isus nosi teški križ ulicama da bi uz podnožje kamenitog slapa imotskih glavnih skalina susreo svoju majku Mariju. Veronikin rubac, Šimun Cirenac uzima Isusov križ. I onda ono najimpresivnije. Na mitskoj utvrdi Topani razapinjanje Isusa. Te žive scene s jednim jedinim profesionalcem – Tomislavom Martićem u ulozi Isusa Krista uistinu zaustavljaju dah prisutnima. A njih je znalo biti i deset i više tisuća. I svi kao jedan u nijemoj tišini prate najpotresnije slike u povijesti ljudskog roda. Zapravo taj muk, ti tihi jecaji i uzdasi zvučna su kulisa koje zaista nigdje nema.

I sve na otvorenom i sve prema Bibliji koja se zajednički lista u hrvatskom Jeruzalemu, Imotskom. Isus umire na križu, potom ga skidaju i stavljaju u Marijino krilo, odnose, a na vrhu utvrde Topana u blještavilu isti taj Isus pobjeđuje smrt i označava besmrtnost onima koji su uz njega. Predivno, kažu svi, neponovljivo. Tako će biti i sada na Cvjetnu nedjelju. Stoga poštovani čitatelji Terracon Newsa, dođite u Imotski. Budite i vi sudionicima nečega što ćete pamtiti cijeli život. Dođite na obraćenje. Ono, s početka ove priče. Dođite preispitati sebe da bi od Vas vašim bližnjima bilo bolje.

Više u kategoriji: Život

Piše : Braco Ćosić


 

 

 

 

[youtube url=”https://www.youtube.com/watch?v=7x4cWf3QPbM&feature=youtu.be” width=”500″ height=”300″]