Apolitični

ZG80 na zatvaranju Avvantura film festivala

Čast zatvaranja Avvantura Film Festivala pripala je navijačkoj komediji ZG80, dugometražnom prvijencu redatelja Igora Šeregija.

Nakon što je priča o rivalstvu navijača Dinama i beogradske Zvezde pobrala ovacije na ovogodišnjem Sarajevo film festivalu, svoju hrvatsku premijeru doživjet će večeras, 25. kolovoza, u Lapidariju zadarskog Narodnog muzeja, na svečanom zatvaranju festivala.

Priču o svijetu navijača potpisuju dva scenarista, ali iz različitih kutova gledanja. Naime, jedan od njih nikada nije bio navijač – Ivo Balenović, a drugi je sve zabilježene trenutke osobno proživio kroz vlastitu navijačku karijeru – Robert Cukin. Iz pera ovih dvaju scenarista te pod redateljskom palicom Igora Šeregija nastala je filmska priča smještena u kasne osamdesete na jednoj od utakmica Zvezde i Dinama u Beogradu.

Zanimljivost filma jest što se u njemu pojavljuje i lik Krpe iz Metastaza Branka Schmidta, a kojeg i ovog puta utjelovljuje glumac Rene Bitorajac.

ZG80

Priča ZG80 o mladim momcima koji su se pridružili navijačkoj skupini Bad Blue Boys u vrijeme njenog nastajanja, donosi stvarne događaje iz života navijača te pravu borbu koja nastaje na ulicama uoči velikih utakmica.

Prema riječima redatelja Igora Šergija, ZG80 je film namijenjen za kino distribuciju i publiku, pa ne iznenađuje da će se nakon Zadra i Avvantura Film Festivala domaćoj publici predstaviti i u kinu Uranija u Osijeku te u Kulturnom i multimedijalnom centru Bjelovar. Svečana premijera filma održat će se u Zagrebu 29. kolovoza nakon čega će krenuti s distribucijom u hrvatskim kinima.

Na večerašnjoj premijeri uoči Avvantura film festivala, u zadarskom Narodnom muzeju svim prisutnima u publici pridružit će se i ekipa filma na čelu s redateljem Igorom Šeregije, producentom Ljubom Zdjelarevićem te glumcima Reneom Bitorajcem i Markom Cindićem.

Svi ste pozvani večeras na svečano zatvaranje Avvantura Film Festivala i projekciju filma ZG80 koji na humorističan način donosi pomalo nostalgičnu priču o vremenima nastanka navijačke skupine Bad Blue Boys te o njihovim navijačkim avanturama.