Apolitični

Ženska klapa Štorija

Ženska klapa Štorija iz Kaštel Kambelovca osnovana je 2009. godine. Inače, naziv Štorija nov je u klapskom svijetu, dok su djevojke članice tog svijeta više od deset godina. Voditelj je klape prof. Jurica Karuza. Klapu čini 9 cura: 1. sopran Katja Marketić, 2. sopran Franka Barić, Paulina Rončević, Ema Kuzmanić, 1. alt Anita Zorica, Ana Brčić, 2. alt Ines Grgić i Josipa Podrug.

Tijekom pet godina djelovanja, bile su sudionice raznih festivala (Omiš, Sinj, Splitski festival), smotri, humanitarnih koncerata itd. Njeguju kako iskonsku klapsku pjesmu, tako i razne obrade. U prvoj godini osnutka osvajaju treću nagradu stručnog žirija na VDP Kaštela. Posebno mjesto u njihovoj priči zauzima 2013. godina: u Blatu na o. Korčuli, na prvoj večeri 47. Omiškog festivala – Večeri popularnih skladbi osvajaju jedinu nagradu žirija „Zlatni lipin cvit“. Njihovi cjelovečernji koncerti pravo su zadovoljstvo kako za oči, tako i za dušu. Ono čime se najviše ponose jest njihov album prvijenac pod nazivom Oluja, čežnja i mir, u izdanju Scardone.

U prosincu 2013. godine, na tradicionalnom koncertu koji dugi niz godina klapa Intrade i Tomislav Bralić održavaju u zagrebačkom Domu sportova, kako bi stanovnicima glavnog grada približili klapsku pjesmu, gostovali su mnogi poznati estradnjaci (Vanna, Miroslav Škoro, Oliver Dragojević), a među njima i ženska klapa Štorija koja je pobrala odlične kritike nazočnih. Djevojke su osvojile srca publike u Domu sportova izvedbom dvije skladbe i to „Zemlja“ Mojimira Čačije u a capella izvedbi i obradu pjesme „Nismo mi bez cilja“ uz glasovirsku pratnju njihovog maestra Jurice Karuze. Glasan pljesak na kraju pravi je znak da u punoj dvorani nije bilo osobe koja nije bila oduševljena nastupom ove mlade ženske klape.
Na Međunarodnom festivalu klapa koji se održavao u Perastu od 27. do 29. lipnja 2014. godine, među mnogobrojnim klapama odnijele su dvostruku pobjedu. U prvoj natjecateljskoj večeri prvo mjesto po ocjeni stručnog žirija i prema ocjeni publike Štorija je proglašena i najboljom ženskom klapom Festivala 2014. g. U večeri novih skladbi Štorija je izvela skladbu D. Tambača, za koju stihove potpisuje J. Fiamengo, te osvaja nagradu za najbolju kompoziciju i izvedbu.
Želimo dragim curama puno uspjeha u daljnjem djelovanju i da im 2015. godina donese još novih nagrada.

 

D. Šabić, mag. nov.