Apolitični

Želite vrhunsku muziku u autu? Ovo je prvi korak do kristalnog zvuka!

Prvi korak za poboljšanje zvuka u automobilu je temeljito poboljšanje zvučne izolacije, djelomično, ili kompletne putničke kabine

Većina proizvođača automobila, a naročito ako je riječ o renomiranim markama i modelima viših klasa, u ponudi imaju nekoliko audio sustava različite kvalitete. Najčešće bazni, kvalitetniji i premium audio sustav. No čak i s takvim premium tvorničkim audio sustavom, zvuk se u automobilu uz nekoliko preinaka može se znatno, znatno poboljšati, kaže nam stručnjak za auto hi-fi Željko Tukerić iz servisa Ronis dok nam pokazuje vrata BMW-a serije 3 Touring iz 2016. godine gotovo potpuno rastavljene unutrašnjosti.

Naime, nakon skidanja oplate i tvorničke od vlage, vrata su zapravo prazna. Kako vrata služe kao zvučna kutija, od golog lima se ni ne može očekivati posebno kvalitetan zvuk čak i sa zvučnicima tvorničkog premium audio sustava jer će oni uvijek imati tvrdi plastični ili limeni prizvuk.

Kvalitetna zvučna izolacija je stoga preduvjet za vrhunski zvuk u kabini vozila.

Time naime, ne samo da se tada zvuk zadržava u kabini vozila nego je temeljiti damping izuzetno koristan i za izoliranje kabine od vanjske buke. Opsežnom izolacijom čitave putničke kabine koja osim vrata uključuje i kompletnu podnicu automobila, ona se može znatno utišati smanjujući pritom znatno razinu vanjske buke od prometa, vjetra, guma, motora, ispuha i slično.

Cijeli članak možete pročitati na: jutarnji.hr

Foto: Pixabay