Apolitični

Želimir Koščević: Vjerovali ili ne – tako je to bilo

 

Praksa i teorija Galerije Studentskog centra šezdesetih i sedamdesetih godina prošlog stoljeća / Kako smo i koliko slobodno radili / Prošireni koncept djelovanja u muzejskoj i galerijskoj praksi / Osvrt unatrag – što smo ostavili iza sebe.

U srijedu, 11. svibnja 2016. u 19 sati, gost u Galeriji umjetnina Split bit će umjetnik iz Zagreba koji je jedinstvenim kustoskim i kritičarskim radom obilježio razdoblje od 1960-ih godina do danas. Želimir Koščević kao kustos Galerije Studentskog centra u Zagrebu u najvažnijem razdoblju njezine aktivnosti, od 1966. do 1979. godine, promovirao je umjetničke prakse i umjetnike koji su tijekom sljedećeg razdoblja ključno obilježili nacionalnu i međunarodnu umjetnost, te inaugurirao kustosku praksu prezentacije suvremene umjetnosti koja će kasnije postati normom. Od 1980. do 2004. radio je kao kustos i muzejski savjetnik u Galerijama grada Zagreba današnjem Muzeju suvremene umjetnosti. Kao vanjski suradnik predavao je muzeologiju na Filozofskom fakultetu u Zagrebu. Član je značajnih međunarodnih strukovnih udruženja poput IKT, ICOM/CIMAM, AICA. Objavio je više od 600 studija, kritika i članaka u zemlji i inozemstvu te niz knjiga o modernoj i suvremenoj umjetnosti. Trenutno radi kao programski savjetnik Foto galerije Lang u Samoboru.


Predavanje je organizirano u sklopu programa Konteksti koji se vezuje uz novi postav zbirke Galerije umjetnina Umjetnost od 1960-ih godina do danas. Postav pod nazivom Umjetnost i društvo u fokusu ima raznovrsne umjetničke prakse koje se referiraju na društveno okruženje u kojemu su nastale. Program Konteksti će kroz predavanja i razgovore s povjesničarima, povjesničarima umjetnosti i umjetnicima detaljnije obraditi neke od najzanimljivijih dionica proteklih pedeset godina.
Njegove radove sa zanimanjem pogledajte ove srijede u večernjim satima. Dobro došli u splitsku Galeriju umjetnina!

Izvor i foto: Galerija umjetnina Split