Apolitični

Zeleno srce Europe: naselje od 10 tisuća domova opremljeno futurističkom tehnologijom

Projekt naziva Ellinikon iskoristit će više od šest milijuna četvornih metara zemljišta koje se prije koristilo kao gradska zračna luka. Točnije, gradit će se u obalnom predgrađu Atene (udaljenom samo 20 minuta vožnje podzemnom željeznicom od središta grada), koje će gotovo u potpunosti biti izgrađeno od nule.

Znamo kako je čuvanje prirode važno kako bismo i mi, ali i naša djeca uživali u planetu kakav poznajemo. Shvatili su to i u Grčkoj, te su odlučili izgraditi u potpunosti održivi grad!

S jedne strane, Ellinikon će biti opremljen hrpom vrhunske zelene tehnologije i sadržavat će obalni park od dva milijuna četvornih metara, plus 50 kilometara staza za pješake i bicikliste. Također je zamisao da bude “grad od 15 minuta”, što znači kako sve možete obaviti pješice u vrlo kratkom roku.

Grad će se otvarati u fazama. Očekuje se da će faza A, koja uključuje stambeni toranj i kompleks za kupovinu te restorane, biti otvorena već 2025. Ukupno se očekuje da će projekt koštati ogromnih osam milijardi eura (oko 60 milijardi kuna).

Želite li saznati kakav će Ellinikon biti, to možete saznati na interaktivnoj izložbi pod nazivom The Ellinikon Experience. Ulaz je besplatan i nalazi se u starom hangaru za avione na budućem mjestu Ellinikona, a posjet možete rezervirati na sljedećem linku.

Cijeli članak i fotogaleriju možete pronaći na: punkufer.dnevnik.hr

Foto: experiencecentre.theellinikon.com.gr