Apolitični

Žele konkurirati Uberu: njihovi automobili nemaju volan, niti papučice gasa niti kočnicu

Zoox je zatražio dozvolu za testiranje autonomnih vozila u kojima nema mjesta za vozača koji bi mogli preuzeti kontrolu u slučaju problema s tehnologijom.

Naime, njihovim automobilima ne mogu upravljati ljudi jer u njima nema niti volana, niti papučica za gas i kočnicu. Vozilo nazvano VH6 ima mjesta za četiri putnika, pri čemu sjedala nisu napravljena kao u klasičnim automobilima, već su okrenuta jedno prema drugom. Iz Zooxa kažu kako trenutačna kriza nije utjecala na njihovo poslovanje te namjeravaju povećati broj zaposlenih s 1400 koliko su imali početkom godine na 2000 do kraja 2022. Također, dok su prije bili fokusirani na prijevoz tereta, sada im je u prvom planu prijevoz ljudi, što je financijski isplativije.

Autonomni automobili već prevoze putnike u SAD-u i do sada nisu zabilježeni neki veći problemi s robotima kao vozačima taksija. Usluga je prvo pokrenuta u dijelu Phoenixa, a ove godine su Waymo i Cruise dobili dozvolu za testiranje tehnologije, tj. autonomnih automobila i na zahtjevnim cestama San Francisca.

Cijeli članak možete pročitati na: zimo.dnevnik.hr

Foto: Pixabay