Apolitični

Zdrave misli „narodnog” čovika, Mirka Crljena

Mirka Crljena poznajemo kao guslara, imitatora, skladatelja i kamenoklesara, ali i idejnog začetnika i autora projekta „Za Dalmaciju turizam kroz cijelu godinu”.

Često u javnosti prilikom različitih kulturnih povijesnih i društvenih prigoda uzme u ruke gusle, obuče narodnu nošnju i guslarskim riječima prati ton koji proizvodi njegovo staro nezaboravljeno sviralo (gusle).


Na svojoj Kamešnici, potkamešničkim selima i na području Korita, s ljubavlju kaže da se baš tu može izgraditi skijališta (na predjelu Zbornjača), gdje snijega bude i do svibnja. A kako je to mjesto, kaže Crljen, udaljeno od Splita svega 60 kilometara, ugođaj i uvjeti su daleko bolji od zagrebačkog Sljemena. Na tom bogom danom području postoje uvjeti za gradnju bolnice za plućne bolesnike (1200 m nadmorske visine), te gradnju vikendica, a etno selo je već tu, samo ga treba urediti. Puno je još toga u našem kraju, veli nam Mirko, pa tako i blizu 100 neistraženih jama koje su prije 40 godina dolazili proučavati Francuzi. Osim ljekovitih trava i cvijeća, te divljeg voća (ribizli, jagode, maline) Mirko u svojim projektnim razmišljanjima nudi i bogato lovište te prekrasan park bukove šume koji su Hrvatske šume raskrčile i uredile tako da sliči nacionalnom parku. U ponudi je i planinarenje, hodanje u prirodi zaokruženo planinarskim domom u Koritima. A ne bi bili ni zakinuti športaši koji bi svoju kondiciju mogli osnaživati upravo na ovim vrletima koja su idealna za organiziranje brdsko-planinskog maratona i biciklističkih utrka.


A kada je riječ o „lipom zalogaju”, potvrđuje nam narodni guslar, onda se imamo s čim pohvaliti. Gastronomija je posebna priča, uzgoj gljiva, pčelarstvo, stočarstvo te otočna i kalifornijska pastrva iz obližnjeg ribogojilišta – samo su dio ponude zdrave hrane. A o domaćem siru i pršutu da i ne govorim, uštipci su svakodnevni, kao i kruh ispod peke. Ni vrhunskog domaćeg vina ne nedostaje. No kako bi pohvalili našeg sugovornika, svestranog Mirka Crljena koji živi u Splitu, ali svakog vikenda je u svojim Koritima, ipak je najavio skori povratak na rodno ognjište, što će biti presedan u vraćanju života u mjesto gdje je život odavno zamro. No, Mirko ga oživljava na svoj način, pa i kroz različite dokumentarne i filmske priče u kojem je glumio izbjeglicu iz Rame, narodnog guslara i čuvara kulturne baštine, uz popularnu violončelisticu Anu Rucner i turskog vojnika.

Foto: Mirko Crljen