Apolitični

Zbog zubobolje, pa čak i problematičnog nokta na nozi… mogli biste ostati bez vozačke dozvole!

– Pacijent koji ima konjunktivitis i koji sedam dana mora upotrebljavati mast ili kapi za oči opasan je u prometu jer dobro ne vidi. Pacijent kojemu u bolnici ili u nekoj kirurškoj ambulanti bude uklonjen nokat s lijeve noge također je opasan u prometu ako vozi običan automobil, a ne automatik. Ako vozi automatik, a odstranjen mu je nokat s lijeve noge, nije opasan u prometu, ali ako mu je uklonjen na desnoj nozi, opasan je. Pacijent koji ima migrenu ili glavobolju također je opasan u prometu, kao i onaj kojemu stomatolog izvadi zub i koji nakon popuštanja analgetika, s oteklinom na licu, pod bolovima vozi automobil…

Uskoro bi se hrvatski državljani mogli liječiti kod “ovlaštenih šamana” umjesto kod svojih obiteljskih liječnika, ako u Hrvatskom saboru bude izglasana obveza obiteljskim liječnicima da utvrđuju zdravstvenu sposobnost vozača i oduzimaju im vozačku dozvolu.

Osim što će, po mišljenju KoHOM-a, ta obveza za obiteljske liječnike dovesti do lista čekanja, zasigurno će dovesti i do velikog nepovjerenja između pacijenata i obiteljskih liječnika.

– Bit će tu svega! Sjećam se da su i prije 20-ak godina liječnici obiteljske medicine trebali pacijentima zbog nekih dijagnoza zabraniti vožnju. No, to nije zaživjelo jer su neki pacijenti verbalno ili fizički nasrtali na svoje obiteljske liječnike, prijetili im, pa se ja uistinu ne sjećam je li ijedan liječnik tada izdao takvu zabranu – rekao nam je dr. Dragomir Petric, liječnik obiteljske medicine i dugogodišnji ravnatelj Doma zdravlja Splitsko-dalmatinske županije.

Uopće je nejasno za koje će to dijagnoze liječnici izdavati zabranu vožnje, odnosno upravljanja motornim vozilom.

Vjerujte, 90 posto pacijenata koji dođu kod liječnika potencijalno će moći ostati bez dozvole, onoliko koliko liječnik subjektivno procijeni. Još je nejasnije gdje je granica koja štiti prava liječnika ako neki prekršaj u prometu dođe do suda – kaže dr. Petric.

Cijeli članak možete pročitati na: slobodnadalmacija.hr

Foto: Pixabay