Apolitični

Zbog pandemije Kinezima online narudžbe sve češće dostavljaju roboti

Više od tisuću robota ‘pridružit će se’ u idućoj godini brojnim dostavljačima koji rade za kineske e-trgovine poput Alibabe, Meituana i JD.coma s obzirom na to da je pandemija potaknula potražnju za beskontaktnim uslugama.

Spomenute online tvrtke očekuju da će do 2022. raspolagati s više od 2000 robota, što je otprilike četiri puta više nego sad, kažu njihovi direktori ohrabreni činjenicom da se troškovi izrade robota smanjuju.

Milijuni dostavljača i kurira i dalje u Kini isporučuju pakete za naknadu manju od 3 juana (0,47 američkih dolara), no tehnološke kompanije još od 2013. istražuju mogućnost korištenja bespilotnih letjelica ili robota nalik kutijama na kotačima zbog krize s radnom snagom koja se pogoršala uslijed pandemije.

Službeni Peking je tvrtkama, koje ulažu iznimne napore da bi zadovoljile sve veću potražnju za proizvodima i da bi ispoštovale rokove, naložio da osiguraju pauzu za odmor dostavljačima. Pandemija covida bila nam je velik poticaj za uvođenje više robota, rekao je Xia Huaxia, vodeći znanstvenik u Meituanu.

Kineski div za dostavu hrane u veljači 2020. pokrenuo je vlastiti robotski servis, puno prije planiranog lansiranja krajem godine jer se u međuvremenu dogodila masovna zaraza koronavirusom u Pekingu.

I JD.com je uslugu robotske dostave pokrenuo prije roka, rekao je Reutersu Kong Qi, glavni znanstvenik odjela samostalne dostave ove e-trgovine.

Cijeli članak možete pročitati na: zimo.dnevnik.hr

Foto: Pixabay