Apolitični

Zbog lješnjaka za Nutellu talijanski Ferrero stvorio ekološku bombu

Kompanija je krenula s poticanjem sadnje lijeske kako bi smanjila ovisnost o uvozu iz Turske, najvećeg svjetskog proizvođača.

Povećanje proizvodnje domaćeg lješnjaka radi smanjivanja ovisnosti o uvozu koje je inicirao talijanski Ferrero pretvara se u ekološki skandal.

Kako piše Financial Times, zbog Nutelle, Ferrerovog globalno poznatog slatkog namaza od lješnjaka, mali proizvođači koji se bave organskom poljoprivredom vrlo su nezadovoljni. U općini Vignanello smještenoj sjeverno od Rima, uz lješnjake, tradicionalno se uzgajaju i masline te vinova loza.

Masovna eksplozija

Međutim, u posljednjih nekoliko mjeseci, na poticaj Ferrera, mnoštvo zemljišta prenamijenjeno je u nasade lješnjaka. “Uzgajanje lješnjaka masovno je eksplodiralo postavši okidač za tako brzu promjenu ekosustava da priroda to više ne može izdržati”, tvrdi Giacomo Andreocci, vlasnik male organske farme.

Stabla lijeske koja se sada mogu vidjeti na svakom koraku u Vignanellu rezultat je Ferrerove odluke o smanjivanju uvoza lješnjaka iz Turske, najvećeg svjetskog proizvođača i vodećeg dobavljača talijanske kompanije. Time se kompanija odazvala na pozive političara na skraćivanje dobavnih lanaca, poticanje lokalne proizvodnje te povećanje nadzora održivosti.

Cijeli članak možete pročitati na: poslovni.hr

Foto: Pixabay