Apolitični

Zbog eskalacije zaraze, sve više država uvodi karantenu ili testiranja za ulaske iz Hrvatske

Slovenija bi Hrvatsku mogla staviti na svoju crvenu listu, rezerviranu za zemlje s velikim rastom broja slučajeva zaraze koronavirusom. Glasnogovornik slovenske vlade Jelko Kacin kazao je sinoć da je zabrinut rastom broja zaraženih u Hrvatskoj, te da bi našu zemlju Slovenci mogli premjestiti u kategoriju podrazumijeva 14-dnevnu karantenu za svakoga tko pređe zajedničku granicu.

Da među susjedima vlada uvjerenost kako bi stanje s koronavirusom u Hrvatskoj moglo izmaći kontroli, vidljivo je iz odluke koju su jučer donijele talijanske vlasti. Testiranje će biti obvezno za sve koji u Italiju dođu iz Hrvatske, a isto vrijedi i za ulaske iz Malte, Grčke i Španjolske. Dio razloga za takvu odluku leži u strahu Talijana da bi im se moglo ponoviti užasno proljeće kada je zaraza harala tom zemljom.

Loše vijesti dobili smo i početkom tjedna. Finsko veleposlanstvo u utorak je objavilo da ta zemlja uvodi obaveznu karantenu od 14 dana za sve putnike iz rizičnih zemalja, istaknuvši da se na tom popisu nalaze i Hrvatska te BiH. „Uvest će se i obavezno testiranje na korona virus. “Više informacija do kraja ovog tjedna”, stoji u tvitu finskog veleposlanstva. Na takvu mjeru Finsku je naveo zaključak kako su nedavni letovi iz Sjeverne Makedonije i Rumunjske bili najveći izvori zaraze koronavirusom.

Puno teže od finske karantene Hrvatsku je pogodila odluka Nizozemske, koja je 21. srpnja našu zemlju preselila na narančastu listu zemalja. Uz nju je došla i “snažna preporuka” povratnicima u Nizozemsku da odu u 14-dnevnu karantenu. Rezultati takve degradacije procijenjenog stanja u Hrvatskoj osjetili su se gotovo odmah, pa je Jutarnji list 23. srpnja objavio kako je velik broj turista iz te zemlje napustio jadransku obalu uplašen odlukom svojih vlasti.

Cijeli članak možete pročitati na: telegram.hr

Foto: Pixabay