Apolitični

Zbog covida čovječanstvo u prvih pola godine rekordno srezalo zagađenje s CO2

Nikada ranije, niti tijekom naftne krize 1979., niti zbog financijske krize 2008., čak niti zbog Drugog svjetskog rata čovječanstvo nije tako naglo smanjilo zagađenje atmosfere Zemlje s CO2 kao ove godine, objavio je Nature.

Riječ je o istraživanju koje potpisuju 44 znanstvenika, objavljenom u Nature Communications pod naslovom “Promatranje svjetskih emisija CO2 u približno realnom vremenu otkriva učinke pandemije covida-19”.

Oni navode da je od siječnja do lipnja 2020. čovječanstvo smanjilo zagađenje atmofere ugljičnim dioksidom za 1,551 milijardi tona ovog stakleničkog plina u odnosu na prvo polugodište 2019., što predstavlja smanjenje od 8,8 posto manje ispuštanja CO2 na svjetskoj razini.

U dokumentu se navodi i to da je najveći pad zagađenja atmosfere zabilježen u travnju ove godine, 16,9 posto manje u odnosu na travanj 2019. Najveći pojedini pad zagađenja zabilježen je u cestovnom prometu, jer su milijuni ljudi počeli raditi od kuće; emisije su u tom dijelu pale za čak 40 posto. Tijekom lockdowna čovječanstvo je trošilo manje električne energije, pa je energetski sektor zagađenje smanjio za 22 posto. Industrija u cjelini od siječnja do kraja lipnja diljem svijeta je zagađivala atmosferu sa 17 posto manje stakleničkih plinova.

Cijeli članak možete pročitati na: hr.n1info.com

Foto: Pixabay