Apolitični

Zažablje – malo mjesto velikih biskupa

Zažablje je mlada općina, osnovana 1992. godine, a obuhvaća naselja Komazini, Kosa, Mlinište, Klačina, Mislina, Trojavina, Badžula, Kuti i Brestica.
Cijela općina ima oko 600 stanovnika, s tim da ih više od polovice živi u Mliništu, koje je ujedno i općinsko središte. To je područje koje pokriva župa Vidonje, nekad napućena, ali zbog teška života mnogi su bili prisiljeni otići u inozemstvo, ili su se spustili uz rub doline Neretve. Također, mnogi su se nastanili i u Metkoviću, jakom trgovačkom središtu gdje se posao mogao lakše naći. Nažalost, tako su cijela sela potpuno opustjela. Možda tu leži mogućnost da se, jednoga dana, na tim prostorima pokrene seoski turizam koji sve više privlači suvremenog čovjeka opterećena mnogim civilizacijskim boljkama.
Za sada se tek donekle koristi jezero Kuti gdje se na fotosafariju možete u potpunosti prepustiti zvucima i slici netaknute prirode. Od prirodnih znamenitosti na području općine nalaze se dvije špilje. Špilja iznad Kopren dola u kojoj su stalaktiti i stalagmiti na nekim mjestima duži od dva metra. Nekad su u špilji obitavali golubovi i otud joj naziv „Golubšča“. Postoji još jedna špilja između Goračića i Galovića. Iako nije velikih dimenzija, sadržaj joj je bogat – nekoliko stalagmita koji imaju više od 2 metra i prekrasnog su izgleda. Povijesni spomenici ovog kraja ističu se u obliku prapovijesnih gomila iz brončanog doba, ilirske gradine i srednjovjekovni stećci.
Želja ljudi u Zažablju miran je i kvalitetan život koji se zasniva na turizmu i poljoprivrednoj proizvodnji malih i srednjih poljoprivrednih gospodarstava, brizi za okoliš, skrbi za sumještane i očuvanje tradicijskih i kulturnih vrijednosti.
Ipak, mnogo je umnih glava poteklo iz ove općine, dvadeset svećenika, među kojima i dva nadbiskupa, splitski Marin Barišić i Martin Vidović, apostolski nuncij u Bjelorusiji, te više od pedeset časnih sestara koje djeluju po cijelom svijetu.
Izvor:Wikipedia, youtube
D. Šabić