Apolitični

Završna večer ženskih klapa u petak 24. srpnja

Privodi se kraju ovogodišnje druženje dalmatinskih klapa u Omišu. Naime, 49. Festival koji se do sada pokazao odličnom organizacijom i jednako dobrim programom privode samom kraju ženske klape, finalistice i najbolje u trima izbornim večerima. Premda najavljuju vruće i sparno vrijeme klapske finalistice dodatno će zagrijati omiški Trg sv. Mihovila ovog petka, 24. srpnja, s početkom u 21:00 sat. Samu završnicu ženskih klapa izborile su klape koje su u dosadašnjem natjecateljskom dijelu ostavile najbolji glazbeni i pjevački dojam, potom stil i izbor pjesama s kojima su pokazale glazbenu i umjetničku vrijednost očuvanja hrvatske kulturne baštine.

Nakon izbornih večeri sudjelovanje u završnici ovogodišnjeg 49. Festivala dalmatinskih klapa u Omišu. Izborile su sljedeće klape: NARENTA (ž) – Mostar, DIVA (ž) – Široki Brijeg, ŠKERAC (ž) – Korčula, ČINKVINA (ž) – Split, KAPRIC (ž) – Zadar, FJORET (ž) – Tučepi, AMFORA (ž) – Dubrovnik, TERANKE (ž) – Pula, ANKORA (ž) – Podstrana, ŠTORIJA (ž) – Kaštel, Kambelovac, STENTORIA (ž) – Daruvar i ARMORIN (ž) – Zagreb.

Na kraju će, sasvim je sigurno, slaviti najbolja klapa među finalisticama, a ona mora ostaviti traga i pokazati posebnost, glazbeni izričaj i način pjevanja prema kriterijima stručnog ocjenjivačkog povjerenstvu koji će ih budno pratiti, a čine ga dr. sc. Vladan Vuletin, mr. Marijo Krnić, prof. Jasminko Šetka, Mićo Friganović, mr. Nera Gojanović Kljajić, dr.sc. Mirjana Siriščević i Branko Starc. Direkcija festivala na čelu s ravnateljem Draženom Mladinom i umjetničkim voditeljem maestrom Dušanom Šarcom može biti potpuno zadovoljna s Festivalom, klapama i drugim dijelom programa koji je donio veselje svima koji vole omiške pjace. Čelni ljudi klapske manifestacije potvrđuju da će finale ženskih klapa i sama velika završnica muških klapa u potpunosti pokazati i još jednom potvrditi vrhunsku klapsku feštu podno utvrda Omiša, a grad na Cetini dodatno ojačati kao jedini i pravi zaštitnik izvorne dalmatinske klapske pisme u Hrvatskoj. – Omiš je to oduvijek bio i tako će ostati i ubuduće, bez obzira tko će biti u poziciji odlučivati o 50. jubilarnom festivalu klapa na omiškim pjacama, zaključili su ravnatelj i umjetnički voditelj.
Posjetite Omiš i dođite na finalnu večer ženskih klapa.
Više u kategoriji: glazba
Foto: fdk.hr
D. Šabić, mag.nov.