Apolitični

Završila fešta dalmatinskih nota u Omišu – najbolja klapa Vinčace

Festival dalmatinskih klapa Omiš, 49. po redu, u vikendu je iza nas. Sjajnim klapskim ozračjem dostojnim vrhunske glazbene fešte okupio se veliki broj poklonika dalmatinske klapske note na Trgu sv. Mihovila. Struka je odlučila da je klapa iz Novog Vinodolskog, okupljena pod imenom Vinčace, najbolja, a najviše glasova od publike dobila je vodička klapa Bunari.

Zlatni štit s povijesnim grbom grada Omiša Vinčace će proslaviti s prijateljima u svom rodnom kraju, a ovogodišnji festival uistinu će dugo pamtiti, kako kažu, zbog strašne konkurencije koja se pokazala najjačom do sada.
Druga nagrada žirija, Srebrni štit, pripala je korčulanskoj klapi Arti iz Lumbarde, dok je treću nagradu, Brončani štit, dobila klapa Bunari iz Vodica potvrdivši time mišljenje publike.
Odlično raspoložena publika u posljednjoj klapskoj večeri Omiša drugo mjesto i Srebrni leut namijenila je klapi Mriža iz Splita, a treće mjesto i Brončani leut klapi Krunik iz Kučina, slikovitog mjesta u neposrednoj blizini Splita. A kako je spomenuta klapa bila pobjednik na debitantskih večeri u Bolu na Braču, tako je na omiškoj „velikoj pjaci“ zavrijedila Plaketu najboljeg debitanta ovogodišnjeg festivala.

Završna večer s puno emocija i ljubavi prema klapskoj pismi obilježila je jubilej povodom 120. godina rođenja Jakova Gotovca, hrvatskog opernog dirigenta i skladatelja. Festival podno omiške utvrde na svoj je način obilježio velikog hrvatskog glazbenog umjetnika sjetivši se pjesama „O, more duboko“, „Marjane, Marjane“, „Dobra večer uzorita“, „Ako spavaš vilo moja“, „Jedan mali brodić“, „Omili mi u selu divojka“. To su samo neke od najpoznatijih maestrovih obrada za klapske sastave.
Prvak Hrvatskog narodnog kazališta i redoviti profesor na Akademiji za dramske umjetnosti Sveučilišta u Zagrebu Joško Ševo na svoj način približio je publici velikog maestra, odrecitirajući na kraju ulomke iz pjesme „Omili mi u selu divojka“, koju je odmah potom, kao završnu pjesmu u pauzi pred proglašenje pobjednika, otpjevala skupina od petnaestak pjevača iz svih klapa sudionica velike završnice, a po odabiru umjetničkog ravnatelja maestra Dušana Šarca.

Podsjetimo kako je glazbena fešta u Omišu privedena kraju uz izravni prijenos kamera HTV-a. Već sutradan kreću pripreme za pola stoljeća vrijedni Festival dalmatinskih klapa u Omišu.

Više u kategoriji: Glazba

Foto: fdk.hr

D. Šabić, mag. nov.