Apolitični

Završen 2. Grand Gourmet festival Makarska 2016.

Završen 2. Grand Gourmet festival Makarska 2016. na radost i poštovanje svih sudionika koji su se pobnijeli uistinu kao pravi profesionalci

Uvaženi gosti uživali su u demonstraciji, mirisima i okusima te je osmijeh na njihovim licima bio dovoljan znak koliko su zaista dobri hrana i piće.
Ovogodišnji, drugi po redu, Grand Gourmet, u organizaciji Šefova kuhinja mediteranskih i europskih regija te suorganizaciji Grada Makarska, TZ Makarska, hotela Meteor održao se od 8. studenog do 11. studenog 2016. godine u prekrasnom gradu Makarska, u hotelu Meteor. Na festivalu je sudjelovalo oko 200 sudionika iz Hrvatske, BiH, Srbije, Slovenije, Makedonije i Italije koji su uz posjetitelje sudjelovali na edukacijama, radionicama i natjecanjima. Grand Gourmet 2016.godine s lakoćom je prestigao prošlogodišnju brojku od 1200 posjetitelja te se ove godine ta brojka popela na dvije tisuće posjetitelja, što je još jedna potvrda kako Grand Gourmet zauzima značajno mjesto na popisu eno gastro značajnijih događanja mediteranskih zemalja, te na najbolji mogući način prezentira upravo i grad u kojem se održava.

Završen 2. Grand Gourmet festival Makarska 2016

Treći, finalni dan 2. Grand Gurmeta počeo je pozitivnom nervozom među kandidatima pred kojima je bilo završno natjecanje; konobarima u flambiranju, restoranima i konobama u pripremi i prezentaciji njihovih najboljih jela te našim kreativnim barmenima u kategoriji Long drink cocktail. Kao i prethodna dva dana, treći dan Grand Gourmeta započeo je radionicom koja je sve one snene sudionike i posjetitelje itekako razbudila. Predavanje o kavi i radionica kave koja je okupila brojne znalce, ljubitelje i zainteresirane za način pripreme vrhunskog čarobnog napitka i sve koji su se sa zanimanjem i oduševljenjem divili majstoru Latte arta – umjetnosti crtanja pjenom na kavi, Matiji Matijašku, bili su više nego pun pogodak. Osim što su svi posjetitelji ove radionice imali priliku osjetiti užitak laganog ispijanja vrhunske kave, doznali su nešto više o samoj kvaliteti kave Hausbrandt, svjetski poznatog branda u svijetu kave, te kako postići vrhunski rezultat u pripremi iste. Također su imali priliku i vidjeti različite metode za spremanje kave kao i prepustiti se mašti na volju i izraditi kavu s vlastitim Latte art potpisom.


Nakon kave na red je došla edukacija o izradi dekoracija za koktele u potpisu nagrađivanog splitskog barmena, majstora i inovatora preko 130 koktela, autor najvećeg koktela na svijetu „Ništa kontra Splita” od 210 litara, Jure Vojkovića, koji je na Svjetskom prvenstvu barmena prošlog mjeseca u Tokiju nastupio s koktelom „Alkar” čiju je pripremu i danas prezentirao. Prema riječima Jure Vojkovića za izradu dekoracija za koktele, pravih malih remek djela, najvažnije je da je dekoracija privlačna oku, svježa, jestiva i da obavezno ima poveznicu s čašom i koktelom uz koji se poslužuje. Jednostavan recept za uspjeh koji je zajamčen ukoliko je dovoljno vremena za pripremu dekoracije.
Nakon zbilja kreativnih dekoracija, vrijeme je bilo za natjecanje konobara u flambiranju slatkog jela – palačinki. Prema drevnoj legendi, vjeruje se da je recept za ove palačinke nastao slučajno kada je kuhar jednog francuskog restorana gotovo spalio kuhinju radeći palačinke s konjakom. Naravno da vrsni natjecatelji Grand Gourmeta Katarina Kuba, Risto Petrovski, Maida Hidić i Iva Pavić, nisu spalili kuhinju već su zahvaljujući svojem iskustvu i znanju, ali i vrhunskom Brugal rumu, napravili neodoljive palačinke koje su svima zasladile završni dan 2. Grand Gourmet festivala i natjecanja. Flambiranjem palačinki službeno je završeno natjecanje konobara koji su se okitili zlatnim, srebrnim i brončanim medaljama.

Rezultati natjecanja konobara


Neodoljivo fine delicije nastavile su se nizati na stolove restorana hotela Meteor i u Timskom natjecanju restorana i konoba. Natjecanje koje se održavalo sva tri dana Grand Gourmeta, a kako bi priliku za prezentiranje dobilo što više restorana i konoba, bilo je izuzetno kompleksno jer su se kao tim natjecali konobar i kuhar te su kao tim i ocjenjivani. Specijalitete koji su se spremali pod budnim okom Iztoka Legata, Marije Lulić, Hrvoja Zirojevića, Gorana Staničića i Boštijana Kovačića uz birana vina, a sve u četiri slijeda, pred žirijem su danas predstavili restoran hotela „Biokovo” i café-restaurant „Boko”. Uvaženi gosti uživali su u demonstraciji, mirisima i okusima te je osmijeh na njihovim licima bio dovoljan znak koliko su zaista dobri hrana i piće koji su im bili posluženi. Nimalo lak zadatak nije imao predsjednik ocjenjivačkog žirija, Iztok Legat, koji je istim kriterijima trebao ocijeniti potpuno različita jela, redoslijed jela, prezentaciju i posluživanje jela i vina te funkcioniranje tima.
U ukupnom poretku restorana prvo mjesto pripalo je cafe-restaurantu „Boko” iz Makedonije koji je ove godine po prvi puta sudjelovao na Grand Gourmet festivalu i kao uspomenu kući ponio zlatnu medalju. Za svaku pohvalu! Još jedan restoran izvan granica Lijepe Naše, kući je ponio medalju, ali srebrenu. Riječ je bila o Studentskom restoranu Univerzitet u Novom Sadu. Bronca, nimalo manje vrijedna, zasjala je oko vrata gospođi Mariji Pavić iz restorana „Atrium” iz Rogoznice. U natjecanju konoba, prvo mjesto pripalo je konobi „Mario” iz Rogoznice dok je konoba „Kalalarga” iz Makarske zauzela drugo mjesto prema odluci stručnog ocjenjivačkog žirija u sastavu: Irena Legat, Mario Pavić, Iztok Legat i Željko Neven Bremec.

Posebne nagrade osvojili su:

Restoran „Jež” za najbolje toplo predjelo
„Torito fine food bar” za najbolje inovacije u restoranu
Restoran hotela“ Meteor” za najbolje gostoprimstvo u restoranu
Restoran hotela „Biokovo” za najbolji desert
Konoba „Kalalarga” za najbolje autohtono jelo
S izradom atraktivnih i šarolikih dekoracija za natjecatelje barmene u kategoriji Long Drink Classic započeo je drugi dio međunarodnog natjecanja na Grand Gourmetu 2016. godine na kojem se natjecao izuzetno veliki broj barmena. Najbolji od najboljih izabrani su od strane stručnog ocjenjivačkog žirija u sastavu: Frano Stjepović, Neno Josipović, Jure Vojković, Milovan Marušić, Željko Ujdur, Rajko Mijić, Srđan Perišić, Željko Jarak, Dragan Todorović i Mišo Radin.
U međunarodnom natjecanju barmena u ukupnom poretku, prvo mjesto „smućkao” si je Cavtačanin Mario Saulan koji će sljedeće godine u Kopenhagenu braniti boje Hrvatske. Mario Margaretić iz „gosparskog” grada svojim koktelom osigurao je drugo mjesto u ukupnom poretku dok je treće mjesto pripalo Leu Bautoviću.
Publika koja je uživala u posluženim pobjedničkim koktelima, a potom u prefinim gastronomskim poslasticama iz restorana hotela Meteor, imala je pregršt zanimljivih tema za razgovor. I dok je jedan dio uzvanika uživao uz čašicu vina i klapu Providenca, drugi su se družili uz šarene i osvježavajuće koktele do sitnih noćnih sati
Posebno priznanje za svoj doprinos manifestaciji Grand Gouremet koji je ispunio sva očekivanja dobio je gradonačelnik grada Makarske Tonči Bilić koji je imao čast i službeno zatvoriti 2. Grand Gourmet festival uz želje i najavu da se vidimo i dogodine, u studenom, na Trećem Grand Gourmet festivalu i međunarodnom natjecanju konobara, barmena, barista, konoba i restorana!