Apolitični

ZAVLADALA ZABRINUTOST: DRONOVIMA VEĆ DANIMA NADZIRU GRAĐANE RIJEKE, VUKOVARA, SL. BRODA I OSIJEKA Na mnoštvo naših pitanja nadležni ne odgovaraju

Pojedini lokalni stožeri Civilne zaštite već više od mjesec dana koriste dronove da bi snimali i nadzirali građane. Na mala vrata uveden je nadzor građana iz zraka, a pojašnjenje je jedno jedino – epidemija koronavirusa.

Jutarnjem listu javili su se građani koji ipak smatraju da ovakav nadzor nije opravdan i koji su tražili odgovore na pitanja na temelju kojih zakonskih propisa je odobreno korištenje dronova za nadzor građana, pri čemu je svim drugim vlasnicima dronova na području grada Osijeka do daljnjega zabranjeno letenje bez odobrenja lokalnog ureda Civilne zaštite.

Odgovore na brojna pitanja potražili smo u Područnom uredu civilne zaštite Osijek, ali na naš upit od 9. travnja 2020. još nismo dobili odgovor. Osam dana kasnije, 17. travnja, uputili smo pitanja i Ravnateljstvu civilne zaštite RH. Do danas nismo dobili odgovore

Osječki odvjetnik Mladen Jurić smatra da “u pogledu uporabe dronova za potrebe kontrole provedbe mjera postoji nekoliko razloga za zabrinutost. Privatnost kao ljudsko pravo utvrđeno je u nizu međunarodnih dokumenata. Ukazujem sada isključivo na problematiku tehničkog provođenja snimanja iz zraka, a gdje niti jedan od propisa koji su na snazi ne daje za pravo takvim letjelicama nadzor i snimanje privatnih prostora. Člankom 144. Kaznenog zakona propisane su i zatvorske kazne za neovlašteno snimanje drugoga u stanu ili prostoru posebno zaštićenom od pogleda te ako se takva snimka uporabi ili učini dostupnom trećoj osobi. Kako se osobe koje upravljaju dronovima mogu smatrati službenim osobama, jer takvu djelatnost navodno obavljaju za centre civilne zaštite i po njihovom nalogu, radilo bi se čak o kvalificiranom obliku tog djela koji je kažnjiv kaznom zatvora do tri godine.

Sukladno takvoj odredbi u riječkom stožeru su zaključili kako im za snimanje iz zraka u vrijeme krize “što aktualna pandemija svakako jest”, nisu potrebna posebna odobrenja.

No, u Hrvatskoj službeno nije proglašena ni kriza, ni velika nesreća, ni katastrofa, a ni pandemija, kako navode u svom odgovoru, već epidemija.

Cijeli članak možete pročitati na: jutarnji.hr

Foto: Pixabay