Apolitični

Zavirite u svijet likovnjaka Željka Brguljana u Šibeniku

Na prvom katu gradske knjižnice u Šibeniku otvorena je zanimljiva izložba kolaža umjetnika i slikara Željka Brguljana.
Za njega likovni kritičari ističu da je autor s impozantnim stvaralačkim opusom i bogatim životopisom, brojnim samostalnim izložbama u zemlji i inozemstvu, poznatijim s one, nego s ove strane oceana. Mada je „doletio u bratovštinu slikara nekako iznebuha, iz nekih drugih životnih prostora i zanimanja, upravo je likovnost njegovo pravo zanimanje i najdublja vokacija”. On je kolažist u stalnom i nadasve zanimljivom dijalogu s renesansnim slikarstvom, ali ponajprije i ponajviše s pejzažom svojega iskona, rodnim Prčnjom i drugim bokokotorskim gradićima.
Željko Brguljan sušta je suprotnost ovom vremenu prevladavajuće površnosti i senzacionalizma u kojemu nitko ni za čim i ni za kim ne žali, premda je duboko uronjen u njega i njegovu logiku. Naime, kad stvara, kolažira u maniri postmodernog eklekticizma svoje nadrealne prizore, spajajući uvijek barem dva svijeta. Vještinom scenografa konstruira kompozicije, postavlja armaturu slike. U tom svom konstruktivnom bogatstvu nudi nam uvijek raspoloženje, svojevrsni ugođaj, atmosferu.
Radovi mu se nalaze u muzejima, galerijama, institucijama i privatnim zbirkama u Hrvatskoj, Crnoj Gori, Francuskoj, Italiji, Kanadi i SAD-u. Član je HDLU-a i američkog NCS-a. Hrvatsko društvo likovnih umjetnika objavilo je (2014.) likovnu monografiju o njemu, autora Nikole Albaneža.
Objavio je nekoliko knjiga i brojne članke iz kulturno-povijesne baštine Boke Kotorske, živi u Zagrebu i s oduševljenjem je prihvatio da Šibenik bude mjesto njegove prve izložbe u novoj godini.
Za njega kritika na osnovu stručnosti kaže da je sanjar i iluminator koji posve neuobičajenim likovnim jezikom progovara kroz najneobičnije slikopriče, u kojima se zbiljsko i snovito susreću u svijetu irealnog i fantastičnog. To autor ostvaruje pedantno se i brižno igrajući izrezanim detaljima jer, sasvim je očigledno, prikupljanje i priprema potencijalnih inspirirajućih materijala iziskuje mnoge sate rada.
Egzotični portreti, skladni nestvarni likovi, puni nade i slatkog iščekivanja, bića sastavljena od tuđih dijelova i tuđih misli i osjećaja koji su, tražeći glavne uloge, naposljetku razočarano ili sjetno sjeli za stol sanjača i graditelja prepuštajući se, u cijelosti njegovoj volji.
To je umjetnik i slikar svjetskog glasa, Željko Brguljan.

Više u kategoriji: Kultura; Život
Izvor i foto: sibenik.hr, sibenik.in
D. Šabić, mag. nov.