Apolitični

ZAUSTAVLJAJU SE SNIMANJA: Štrajk u Hollywoodu, čak 160.000 glumaca prestaje raditi

Moćni sindikat američkih glumaca priopćio je u četvrtak da od ponoći (petak 9.00 sati po srednjoeuropskom vremenu) službeno stupa u štrajk, a ta će odluka potpuno paralizirati Hollywood, gdje je produciranje filmova i serija već u zastoju zbog štrajka scenarista.

Zvijezde Cillian Murphy i Emily Blunt napustile su premijeru filma Oppenheimer zbog početka štrajka, objavio je redatelj Christopher Nolan.

“Nacionalno vijeće SAG-AFTRA jednoglasno je glasovalo za štrajk protiv studija i distributera”, rekao je Duncan Crabtree-Ireland, nacionalni izvršni direktor tog sindikata koji zastupa 160.000 glumaca i drugih profesionalaca velikog i malog ekrana.

Oko 160.000 glumaca i srodnih zanimanja okupljenih u SAG-AFTRA-i priključiti scenaristima koji su prestali raditi početkom svibnja, otvorivši vrata dvostrukom društvenom pokretu kakav u Hollywoodu nije viđen od 1960.

Dva strukovna sindikata traže revalorizaciju njihovih primanja koja su u padu zbog internetskog prijenosa. Uz to žele dobiti jamstva u vezi s korištenjem umjetne inteligencije kako bi spriječili da ona piše scenarije ili klonira njihove glasove i snimke.

Nekoliko vrhunskih holivudskih zvijezda izrazilo je podršku štrajku, uključujući Margot Robbie, Meryl Streep i Dwaynea ‘The Rock‘ Johnsona.

Cijeli članak možete pročitati na: jutarnji.hr

Foto: Pixabay