Apolitični

Zatrpani ste lošom glazbom? Probrali smo ponajbolje domaće i inozemne albume…

Gledajući godišnje ljestvice albuma vodećih kreatora glazbenog ukusa, opet se otvara isto pitanje – je li glazba zbilja manje kvalitetna nego ranije? Odgovor je, svake godine sve više – da, ali pritom su oni koji je stvaraju za to najmanje krivi. Mreža krivaca je kompleksna, a u njoj su glavni akteri halapljivi streaming servisi koji su je pretvorili u ekonomiju à la Uber još prije nego što je ona zaposjela svaki kutak svijeta, prodajući koncept ponude all you can eat, u kojem imate sve, a zapravo nemate ništa. Naime iza playlista kuriranih kao švedski stol najčešće stoje umjetni algoritmi 

Nisu samo oni krivi: kriv je i način na koji konzumiramo glazbu, dekoncentrirano, pozadinski, ispresijecano reklamama, skrolajući ili razgovarajući o nečem drugom, kroz filtar bluetooth zvučnika i slušalica u boljem te računalnih i TV zvučnika u lošijem slučaju. 

Ima li ikakve nade, pitate se?

Fokusirali smo se na mlađe izvođače koji odražavaju duh godine za nama te u startu eliminirali specifične glazbene mikrožanrove, ali i ultrapoznate zvijezde poput Arctic Monkeysa ili Harryja Stylesa, a koji su ove godine objavili albume toliko razvikane da ih zbilja nema smisla dodatno reklamirati.

Strani albumi

Black Country, New Road – Ants From Up There

Alvvays – Blue Rev

Makaya McCraven – In These Times

Charlotte Adigéry / Bolis Pupul – Topical Dancer

Alex G – God Save The Animals

Strane pjesme

Wet Leg – Chaise Longue

Nilüfer Yanya – Midnight Sun

Steve Lacy – Bad Habit

Angel Olsen – All The Good Times

Weyes Blood – It’s Not Just Me, It’s Everybody

Hrvatski albumi

Sleepyheads – We’re OK

Tidal Pull – Uvod u promatranje cvijeća pri punoj brzini

Ivan Grobenski – Apocalipstick

Barbara Munjas – Right Place & Right Time

Chui – Zagreb-Berlin

Cijeli članak možete pročitati na: tportal.hr

Foto: Pixabay