Apolitični

Zastrašujući rezultati Facebookova istraživanja pokazali koliko je Instagram toksičan za tinejdžere

Nakon što su mediji objavili detalje Facebookova internog istraživanja o utjecaju Instagrama na mlađe korisnike koje je provedeno tijekom posljednje tri godine, neki su zastupnici u američkom Kongresu rezultate tog istraživanja nazvali zastrašujućim, naglašavajući da zahtijevaju odgovore od prvog čovjeka Facebooka Marka Zuckerberga.

Rezultati su iznimno zabrinjavajući te je za mnoge mlade, a pogotovo djevojčice, Instagram prilično toksično i opasno okruženje koje iza fotografija koje prikazuju lijep i lagodan život prepun uživanja, krije depresiju, nezadovoljstvo vlastitim izgledom pa čak i povećanu želju za samoubojstvom.

Među tinejdžerima koji su imali suicidalne misli, 13 posto korisnika i korisnica iz Velike Britanije i 6 posto iz SAD-a takvo je razmišljanje razvilo upravo zbog Instagrama, a za čak dvije trećine tinejdžerica koje se ne osjećaju ugodno oko svojih tijela, zbog Instagrama su se osjećale još gore. Isto smatra i 14 posto dječaka u SAD-u. Iako Facebook zaključuje da na veliki postotak tinejdžera Instagram ipak ne utječe negativno, one opcije koje su ocijenili kao najopasnije i najštetnije, dio su Instagrama.

Zuckerberg nije ništa poduzeo

Rezultati tog istraživanja završili su i na stolu Marka Zuckerberga prošle godine, no osim činjenice da su počeli sa skrivanjem lajkova, jasno je kako tvrtka nije napravila ništa konkretnije kako bi zaštitila mlade. Dapače, i dalje je aktualna njihova ideja o Instagramu za djecu, odnosno za mlađe od 13 godina, čemu se mnogi protive, a kada vidimo rezultate ovog istraživanja jasno je i zašto.

Cijeli članak možete pročitati na: zimo.dnevnik.hr

Foto: Pixabay