Apolitični

Zašto se vina kupažiraju?

U vinskom svijetu zasigurno ste mnogo puta čuli za izraze poput „kupaža”, „blend”, „cuvee” i sl.
Često ćete se susreti s tim izrazima na vinskim etiketama. Pojmovi su to koji označavaju miješanje dvaju i više istih ili različitih vina. Naime, mogu se kupažirati ili blendirati (po engleskoj inačici) različite sorte, različite berbe i različiti položaji iste sorte kao i različite bačve iste berbe.

Postavlja se pitanje – koji su razlozi zbog kojih se to radi. Naime, kupažiranje vina je zaista star postupak u proizvodnji vina koji se koristi u cilju postizanja bolje kakvoće vina, standardizacije kakvoće, tipiziranja i otklanjanja nekih nedostataka vina, ali i da bi poboljšali neka sortna svojstva.

Kada kupažiramo vina različitih sorti grožđa, postižu se i različiti ciljevi. Na ovaj način mogu se dobiti tipska vina posebnog naziva ili se mogu popraviti svojstva nekog sortnog vina. Poznato nam je da neke sorte nemaju potencijal postati „velikim” vinima, no u kombinaciji s drugim sortama mogu uvelike pridonijeti vinu svojim sortnim specifičnostima. Neke kombinacije su već dobro poznate – tako kod crnih sorata često se kupažiraju merlot, cabarnet sauvignon i syrah. Kod bijelih sorti se aromatične ili muškatne sorte vrlo često koriste kao „začin” koji daje kompleksnost aromi vina.

Primjer tipskog vina je mađarsko vino Tokaji koje možemo svrstati među najpoznatija desertna vina svijeta, a proizvodi se kupažom sorti grožđa furmint, harslevelu i muskotaly.
Daleko najpoznatija je francuska kupaža „bordoški blend”, a koja se radi od nekoliko različitih sorti i to cabernet sauvignon, cabernet franc, merlot, petit verdot i malbec.

Kod kupažiranja vina istih godišta, mladim vinima se dodaje mala količina nekoliko godina njegovanog i zrelog vina. Isto tako možete kupažirati starija vina s vinom mlade berbe u svrhu osvježavanja starog.

Nažalost, ne postoji formula ni preporuka za dobitnu kombinaciju kupažiranog vina, jer se takve odluke donose ovisno o trenutku i situaciji. U pojedinim godina neka vina mogu odstupati u većoj mjeri od svog normalnog kemijskog sastava i organoleptičkih osobina što se obično događa u godinama nepovoljnim za sazrijevanje grožđa te je to slučaj u kojem se preporučuje kupažiranje.

Više na: www.vinoteka-viola.com / www.wineshop.hr

P. Mimica