Apolitični

Zašto ne biste slobodno vrijeme proveli u jedrenju?

Često za lijepih blago vjetrovitih dana možemo primijetiti bijela jedra na pučini. Svi zaljubljenici u more, vjetar i jedra takve dane dočekaju s posebnom srećom. Kao i za mnoge druge stvari, kažu da ne možete razumjeti tu ljubav dok jednom ne probate i ne osjetite čari koje pruža ova zanimljiva aktivnost.

Jedrenje se u početku koristilo samo u ribarstvu i trgovini, no danas je za većinu zaljubljenika u ovaj sport, jedrenje omiljeni način zabave, uživanja i rekreacije. Postoje ljudi koji se time i profesionalno bave, ali rijetko ćete naići na nekog tko jedri, a da to stvarno istinski ne voli – bio mu to posao ili samo hobi. Ima nešto u toj slobodi koju vam pružaju pučina i vjetar u jedrima. Jednostavnost u kojoj sve što morate uspostaviti jest pravilan odnos jedara prema vjetru (premda je to mnogo teže nego što izgleda) te nepredvidivost i sloboda koju vam daje more, mogu vas u potpunosti prenijeti u drugi svijet, pomoći da se na trenutak isključite iz svakodnevice i pred sobom vidite samo more, nebo i horizont. Upravo ovaj povratak u pomalo i zaboravljeni odnos s prirodom čini jedrenje tako posebnim.

Jadranska je obala raj kao stvoren za ljubitelje jedrenja – prekrasan krajolik, čistoća i ljepota mora, mnoštvo otoka, plaža i uvala. Stoga brojni domaći i strani nautičari imaju priliku uživati u dragom im hobiju i istražiti našu bogatu obalu koja je na glasu kao jedna od najljepših na Mediteranu.

Ako niste vješti u jedrenju, uvijek možete unajmiti posadu ili skipera – postoje brojne mogućnosti, čak i škole i tečajevi koje će vas uvesti u ovaj zanimljivi avanturistički svijet. Uz bezbroj mogućnosti pronađite idealnu kombinaciju i s vremena na vrijeme priuštite si užitak vjetra u kosi za kormilom jedrenjaka.

D. Šabić