Apolitični

Zašto je sve više u potpunosti cijepljenih koji se ipak zaraze koronavirusom?

Glasnogovornica Bijele kuće Jen Psaki i glazbene zvijezde Jon Bovi i Bryan Adams posljednji su u nizu poznatih osoba koje su se zarazile koronavirusom premda su cijepljene. No stručnjaci kažu da ih takvi slučajevi ‘proboja’ virusa SARS-CoV2 ne iznenađuju.

Posljednjih tjedana sve češće čujemo za slučajeve proboja virusa – među prijateljevim prijateljima, slavnim osobama, političarima – osobama koje su pozitivne na testiranjima iako su u potpunosti cijepljene.

Neki među njima razviju simptome COVID-a, ali većinom blage.

Institut Roberta Kocha (RKI) u Njemačkoj je od početka cijepljenja u veljači zabilježio više od 117 tisuća slučajeva proboja virusa, odnosno zaraze sa simptomima.

Morate znati da zaštita od infekcije šest mjeseci od cijepljenja više nije toliko jaka, kaže njemački virolog Hendrik Streeck.

S njim se slaže i Leif Sander, znanstvenik s odjela za zarazne bolesti i respiratornu medicinu berlinske bolnice Charite.

Znanstvenu zajednicu takav razvoj događaja nimalo ne iznenađuje. Vodeći njemački virolog Christian Drosten još u travnju je rekao da bi cijepljeni ljudi već nakon nekoliko mjeseci mogli pridonijeti širenju virusa.

Cijeli članak možete pročitati na: zimo.dnevnik.hr

Foto: Pixabay