Apolitični

Zašto epidemiolozi zatvaraju sezonu već 5.8.? Zapanjuje strast koju u to ulažu…

Trebaš biti lišen samokritike da ne uočiš kako si posljednjih mjeseci pogriješio praktično u svemu što ti je temeljni posao, ali si svejedno uzmeš za pravo da promoviraš kraj sezone već s 5. kolovozom, iako o turizmu znaš otprilike kao i o nuklearnoj fizici.

S ponosom naš epidemiolog Branko Kolarić gleda ovih dana kako se europskim tržištima šire njegove kataklizmičke prognoze o slomu turističke sezone (baš jučer su njegove izjave s velikim veseljem prenosili susjedi Slovenci), kao i njegovo navijanje da se u 14-dnevne karantene šalju čak i cijepljeni Britanci.

Posebno je zapanjujuće što Kolarić o tome progovara s ogromnom dozom strasti.

I to znatno većom strašću od one koju je, zajedno s ostalim epidemiolozima, posljednjih mjeseci usmjerio prema projektu cijepljenja, što nam je navodno jedino moglo omogućiti relativno normalan život, a u što sva domaća znanost nije uspjela uvjeriti ni našu najstariju i najrizičniju populaciju.

Kolarić je naravno samo jedan u nizu znanstvenika koji su s dolaskom pandemije – uz široku podršku i zakonodavaca i na žalost brojnih medija – zamislio da bi trebali upravljati baš svime: i školama, i turizmom, i javnim prijevozom, i naknadama za očuvanje radnih mjesta, i zdravstvenim ustanovama, i graničnim sustavom, i aerodromima, i javnim i državnim službama – baš svime, iako im rezultati na njihovim radnim mjestima na kojima primaju plaću uglavnom teško mogu opravdati takav samouvjereni stav.

Cijeli članak možete pročitati na: jutarnji.hr

Foto: Pixabay