Apolitični

Zasjat će Viško kulturno ljeto

Ljeto u i na Visu, po već ustaljenoj tradiciji sastoji se od niza kulturnih zbivanja, koje cjelokupni otočni prostor u najsunčanije doba godine na poseban način oživljava i čini aktivnim.

Kulturu nose amaterska kulturno-umjetnička društva i ljubitelji ljepote i umjetnosti uz bezrezervnu svekoliku podršku otočke turističke zajednice.

Kada su u điru ljetna događanja, onda povijesni Hrvatski dom kao središnji kulturni prostor u gradu uistinu senzibilizira kazališne, glazbene, klapske, kulturne i pjevačke skupine, kao i ansamble, gradske glazbene i druge udruge koje svojim nastupima oživljavaju ljetne pozornice Visa i čuvaju kulturnu baštinu od zaborava.
Limena glazba, dramski amateri, učlanjeni u amatersko kazalište koje nosi ime književnika Ranka Marinkovića, jednog od najistaknutijih osoba u hrvatskoj kulturnoj povijesti, samo su neki od izvođača koji u predstojećim mjesecima mijenjaju život na ovom otoku.
Za prirodne pozornice Visa ne mora se trošiti puno vremena, gdje god da postavite binu i reflektore dobivate izvrsnu scenu dostojnu svih izvedbi, koncerata, izložbi ili predstava. Pa tako Batarija, Riva, Klapavica, pjacete dobivaju iz godine u godinu vlastite scenske prostore, koje okupiraju umjetničke i likovne kolonije, recitali, pučki napjevi i revije nošnji, a koji svi zajedno utkani čine sadržajnu ljepotu Viškog kulturnog ljeta.
Ove godine kreće početkom srpnja s koncertom Music forever na Trgu ispred općine, kao i nastupom ženske klape Neverin.

Sjajilo je prošle godine na Visu, a ovogodišnje kulturno ljeto uz poveći broj gostiju i zanimljivi ljetni program pogurnut će ovaj privlačan otok u prvi plan novinskih stupaca i medijskog turističkog izvještavanja.

Više u kategoriji: Turizam

Foto: tz-vis.hr

D. Šabić, mag. nov.