Apolitični

Zaplovile otočke cetinske lađe

Lađe i trupice uobičajeno su plovno prijevozno sredstvo u dolini Neretve, ali i na području oko Cetine, u Otoku i gradu Trilju. I da se ne zaboravi na nekadašnji način življenja u krajevima uz rijeku, ŠRU „Didivina” i MO Otok organizirali su druženje i natjecanje u umijeću vožnje autohtone drvene cetinske lađe na rijeci Cetini.
Ovogodišnja utrka, inače šesta po redu, upriličena je na prostoru od Kerepa do Kevine lađe u kojoj su plovne sposobnosti u dvije polufinalne utrke na dužini od 800 m, u svakoj utrci odmjerili po 12 lađara. U super finalni dio utrke plasiralo se 6 lađara među kojima su najsposobniji bili mladi športaši Ivan Erceg i Alen Norac-Kevo koji su snagom i skladnim zaveslajima zapjenili valove Cetine i projurili kao prvi kroz cilj. Ako se prisjetimo prošle godine kada se svečanost održavala kod mosta na Kerepu, ovogodišnja završnica s prigodnim programom bila je kod kultne Kevine lađe.

Ona je zapravo sinonim za lađara, ljubitelja vode i ribolova. Boravak na rijeci je mnogima započinjao tijekom jutra i završava u sumrak. Ovaj dio prirode je okupljalište za priču i „ašikovanje”, za čuvanje stoke na „vazdan” i kupanje do mile volje. I danas je to mjesto pomalo i pusto gdje domaći dolaze na pivo i učine koji skok u hladnu Cetinu, a navrate i pješaci koji hodočaste stazom Gospe Sinjske od Solina prema Rami. Nema više prijevoza stoke lađom ili sjena za stoku, ne smije se više ni ribolov obavljati iz lađe, a teže je i lađu privezati za vrbu kad je korito rijeke meliorirano. No, zato postoje oni koji ne žele da se zaboravi tradicija druženja uz lađe i bistru Cetinu koja ovu dolinu čini pitomom.
Više u kategoriji: Kulturna baština
Foto: opcina-otok.hr, Filip Ratković
D. Šabić, mag. nov.