Apolitični

Zapanjujuća ljepota NP-a Wulingyuan

I daleka Kina ima svoja prirodna čuda. Danas vam predstavljamo Nacionalni park Wulingyuan koji je 2008. godine upisan na popis mjesta svjetske baštine u Aziji i Oceaniji UNESCO-a.

Nacionalni park Wulingyuan oduvijek se smatrao dalekim i nepristupačnim, pa je za razliku od mnogih drugih mjesta u Kini oduvijek bilo nenaseljeno.
U šumi, koja spada u zaštićenu zonu Nacionalnog parka, nalazi se oko 3000 neobičnih stjenovitih formacija. Ovo mjesto je 85 % prekriveno šumom, a 99 % vegetacijom. U šumi se nalaze brojni potoci, bazeni i vodopadi, veliki broj pećina i nekoliko prirodnih mostova, a sami kameni stubovi visoki su između 200 i 800 metara. Nadalje, tu ćete pronaći bogatstvo s oko 3000 vrsta biljaka, među kojima je i oko 600 vrsta drvenastih biljaka. Prisutne su i brojne životinjske vrste, dok su neke od njih i ugrožene, poput azijskog crnog medvjeda, azijskog divljeg psa, oblačastog leoparda, kineskog velikog daždevnjaka i kineskog vodenog jelena.

Zapanjujuća ljepota ovog Nacionalnog parka ostavlja bez daha svakoga tko pogleda fotografije čudnovato lijepog područja u kojem su se svoj dom pronašle brojne biljne i životinjske vrste, od kojih većina korijene vuče od ledenog doba u razdoblju kvartara.

Izvor: e-novine.info
D. Šabić